Ihraçatı Haberleri

Ihraçatı Haberleri

Tavuk ihracatına sınırlama getirildi! Fethiye esnafı bu duruma ne diyor? Piyasayı nasıl etkiler?

Ticaret Bakanlığı, tavuk eti ihracatını 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırılmasına karar verildiğini duyurdu. Fethiye’de esnaf Erkan Gündüz bu durum ile ilgili açıklama yaptı.

DRL Dış Ticaret’e EMİB’ten birincilik ödülü 

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen 2022 ödül töreninde İhracata katkı sağlayan yeni üyeler ödüllendirildi. Fethiye merkezli DRL Dış Ticaret 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleştirerek birincilik ile ödüllendirildi. 

FTSO’DA Kredi Programları sunumu yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) gerçekleştirilen Türk Eximbank Sigorta ve Kredi Programları Sunumu’nda mal ve hizmet ihracatı yapan firmalara yönelik güncel destekler anlatılarak, katılımcıların sigorta hizmetleri, kredi kullanım koşulları ve faizlere ilişkin soruları cevaplandı.

Muğla’dan 2023’ün ilk yarısında 328 milyon dolar ihracat

Türkiye’de 2000 sonrasında ihracatın yıldız sektörlerinden birisi olan su ürünlerinin ihracatta 2023 yılı ilk yarı karnesi belli oldu. 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde 760 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandıran su ürünleri sektörü, 2023 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 9’luk artışla 829 milyon dolara taşıdı.

Meyve – Sebze İhracatçılarından Katma Değerli Ürün Hedefi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ çerçevesinde 5 bin Akdeniz Meyve Sineği tuzağı Ege’nin narenciye merkezi Muğla’nın Ortaca ilçesinde gerçekleştirilen tören ile narenciye üreticilerine dağıtıldı.

Domates ve Biber birinci sırada

Batı Akdeniz Bölgesi'nin 100 günlük ihracatında, domates yüzde 33 artış ve 115 milyon 834 bin dolar gelirle sanayiden madene tüm sektör ve ürünleri geride bıraktı. İkinci sıradaki biber yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı.

DOMATES ÜRETİCİLERİ KARAÇULHA HALİNDE BİR ARAYA GELDİ

Olağanüstü fiyat artışları ve deprem sonrası gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla 14 Nisan 2023'e kadar domates ihracatına kısıtlama getirildi. Bunun ardından domates üreticileri, getirilen kısıtlamayı protesto etmek için Karaçulha Toptancı Hali’nde bir araya geldiler.  

ÇIRALI:” TONLARCA DOMATESİN ÇÖPE GETMESİNE NEDEN OLACAK KISITLAMA KARARI ACİLEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, fiyat artışları ve depremi gerekçe göstererek domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirmesine tepki gösterdi. Kararın acilen yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Kısıtlama kararı, üreticimizi de tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri de ihracatçımızı da mağdur edecektir. İhracat taleplerine dönük üretilen ve şu an tırlarda kalan tonlarca domatesin kısa süre içinde iç pazarda tüketilmesi mümkün olmadığından tonlarca domatesin çöpe gitmesine neden olacak bu kararın acilen gözden geçirilmesi gerekmektedir.” dedi. 

BAKANLIK, DOMATES İHRACATININ KISITLANMASINA KARAR VERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı yaşanan fiyat artışları ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sebebiyle 14 Nisan'a kadar domates ihracatının kısıtlanmasına karar verdi.

MUĞLA, SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA TÜRKİYE LİDERİ

Türkiye’de su ürünleri ihracatının başkenti konumundaki Muğla, 2022 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşıyor. Muğla, 2022 yılı hedefini tuttururken, Türkiye’de 1 milyar dolar barajını aşan 22’inci il oldu.

KUZEY MAKEDONYA İLE İŞBİRLİĞİNDE ‘TURİZM’ ADIMI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) ‘Kardeş Oda’ protokolü imzaladığı Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) yönetimi ile gerçekleştirdiği toplantıda, Kuzey Makedonya ile Fethiye ve Seydikemer bölgesi arasında turizm başta olmak üzere ticari işbirliklerini ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla atılacak adımlar değerlendirildi. MATTO yönetiminin, Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasına ilişkin FTSO yönetiminden destek istediği toplantıda, Kuzey Makedonya’nın dış ticaret ayağında yaş sebze meyve ve işlenmiş gıda ihracatına açık olduğu kaydedildi.

CHP’Lİ ERBAY: ‘YURTTAŞLARIMIZ BARINACAK EV BULAMAZKEN BU TOPRAKLARIN YABANCILARA SATIŞI İÇİN ARACILIK EDECEK ŞİRKETLERE KAMU BÜTÇESİNDEN DESTEK VERMESİ KABUL EDİLEMEZ’

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 20 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayan şirketlere devlet desteği verilmesine tepki gösterdi.

Fethiye’den Hollanda’ya alabalık ihracatı

Fethiye’de 2022 yılının ilk ihracatı Alabalık oldu. Yanıklar’da bulunan alabalık çiftliğinden 23 ton fileto alabalık Hollanda’ya ihraç edildi.

Fethiye Kaya İnciri’ne İhracat Kapısı Açılıyor

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) başta coğrafi işaret tescilli Fethiye Kaya İnciri olmak üzere, bölgemizde yetişen incir çeşitlerinin yurt dışına ihracatının sağlanmasına yönelik toplantı gerçekleştirildi. Fethiye ve Seydikemer’deki incir çeşitlerini incelemek üzere FTSO’ya gelen Bursa’nın duayen incir ihracatçılarından Yavuz Taner, Fethiye Kaya İnciri’nin küçük boyutlu türünün özellikle İngiltere pazarında büyük rağbet gören çerezlik incir ihracatına uygun olduğunu belirterek, bölgenin büyük bir potansiyel taşıdığını kaydetti.

Muğla Teknopark’tan ilk ihracat Amerika’ya

Faaliyetlerini Muğla Teknopark’ta sürdüren Willow Yazılım firması, ilk ihracatını Amerika’ya gerçekleştirdi.

Akgün, üreticimiz fiyattan memnun

Yaş sebze ve meyve ihracatının artması, üreticiyi memnun ediyor. Pandemi tedbirlerine rağmen hafta sonlarında da üretime devam eden çifçiler, yetiştirdikleri ürünleri ihracatçı firmalara yetiştirmeye çalışırken başta Romanya, Ukrayna, Moldova olmak üzere AB ülkelerine günde 2 bin ton yaş sebze ve meyve gidiyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün “Ortaca’dan Kaş’a kadar olan bölgede günlük yaklaşık 90-120 arası tır sevkiyatı var. Yani günlük 2 bin tonun üzerinde bir sevkiyat var. Fiyat da güzel. Üreticilerimiz fiyattan memnun” dedi. Üreticiler de toptan 4-5 TL’den ihracata domates veriyoruz. Fiyat güzel. Ama girdiler çok fazla” diye konuştular.

Öztürk, üreticilerin sorunlarını dinledi

AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Karaçulha Toptancı Halinde üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. 

Dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasağı sordu 

İyi Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Muğla ve yöresini yakından ilgilendiren dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasak ile ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesi sundu. 

Erbay, domates ihracatında kotanın kaldırılması için çağrıda bulundu

Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye uyguladığı domates ihracatı kotasının kaldırılması için Ticaret Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na çağrıda bulunan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Türkiye’nin Rusya’ya yönelik önemli ihracat kalemlerinden biri olan domates ihracatı önündeki kota engelinin kaldırılması için bir an önce gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.” dedi.

Karayiğit “Çiftçilerin kredileri yapılandırılmalı”

Domates üreticileri, Rusya’nın açtığı 50 bin tonluk kotanın sevincini yaşarken girdilerdeki ÖTV’nin kaldırılmasını ve borçlarının yapılandırılmasını istiyorlar. Fethiye ve çevresindeki üreticiler, ürettikleri domatesleri iç ve dış piyasaya hazırlarken üretim sırasında büyük emek sarf ettiklerini belirtiyorlar. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Rusya, Türkiye ihracatının yüzde 51’ini çekiyor. Avrupa ülkelerinde yeni pazarlar bulunmasını istiyoruz” dedi.

Amerika’nın kırmızı alabalıkları Fethiye’den

Fethiye’den ABD’ye dondurulmuş fileto alabalık ihracatı başladı. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğünün işlemlerini gerçekleştirdiği 25 tonluk fileto alabalık sevkiyatı yapıldı. Yıl sonuna kadar 800 ton dondurulmuş fileto alabalık ihracatının yapılacağı öğrenildi. İhracatı gerçekleştiren Doğan See Food sahibi Velit Doğan, “Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin ve İsrail’den sonra ABD’ye de dondurulmuş fileto alabalık sevkiyatı başlattık. Ülkemize döviz kazandırmaktan mutluyuz” dedi.

2020 yılında yaklaşık 100 bin ton yaş sebze ihracatı yapıldı

Hem tarım hem de turizm şehri olan Fethiye, gümrük faaliyetinin en fazla olduğu yerlerden birisi… Fethiye Gümrük Müdürlüğü, 2020 yılında yapılan faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Karayiğit, Sayı yeterli değildir

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya tarafından ilave edilen 50 bin tonluk kotanın, sevindirici olsa da bu sayının yeterli olmadığını ifade etti. Oda Başkanı Karayiğit, “50 bin ton kotayı biz bir ayda bir buçuk ayda yine dolduracağız. Yine aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz. Onun için Rusya’yla oturup gerekli mercilere anlaşma sağlanıp, kotanın tam kaldırılması taraftarıyız” dedi. 

Fethiye'nin ihracat rekortmeni Ölüdeniz Sistem Sera! 

Fethiye’den başta Türkmenistan olmak üzere pek çok ülkeye sera ihracatı yapan Ölüdeniz Sistem Sera, yeni projelerle dünya devi olmaya hazırlanıyor. Fethiye’de 35 yıl önce balık pazarı inşaatı ile başlayan, ardından Fethiye Halı Sahası, Salı Pazarı gibi mekanların inşaatını üstlenen firmanın sahibi Mehmet Şal, artık sera konusunda yeni projelerle bir dünya devi olma yolunda hızla ilerliyor.

Çiftçi bitmek üzere

Kotanın dolmasıyla Rusya'ya yapılan ihracat durunca Fethiye domatesi bazı Avrupa ülkelerine özellikle Kosova'ya ihraç ediliyor. Bu ihracatın fazla olmadığına dikkat çeken üreticiler, maliyetlerin fazlalığından dolayı mağdur olduklarını ifade ettiler. Hem üreticilik hem de komisyonculuk yapan İhracatçı Osman Yar, " Çiftçimiz şu anda para kazanma değil, ayakta kalma mücadelesi veriyor" dedi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise "çiftçinin borçlarının yapılandırılması ve onlara destek sağlanması gerekir" diye konuştu.

Akgün, "Pandemi azalırsa 140 bin tona çıkarız"

Fethiye ve Seydikemer bölgesinin başta domates olmak üzere 2020 yılı yaş sebze ve meyve ihracatı rakamları açıklandı.

Üreticilerin ve komisyoncuların nabzını tutmaya devam ediyor

AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Karaçulha Toplantıcı Hali’nde üreticiler ve komisyoncularla görüştü. İlçe Başkanı Öztürk, korona virüsü pandemi sürecine rağmen Fethiye domatesinin yurtdışına ihracatının devam ettiğini belirtti.

Muğla Nisan Ayında En Fazla İhracatı Yunanistan’a Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı dış ticaret istatiklerine göre Muğla en fazla ihracatı 5 milyon 665 bin dolar ile Yunanistan’a yaptı.

Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu

Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatında önemli bir yeri olan Rusya’nın, 2015’te Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye’den domates alımına kota koyması domates üreticisi çiftçiyi perişan etti. Uçak krizinden önce 340 bin ton domates ihraç eden Türkiye Rusya’nın uyguladığı kota nedeniyle Rusya’ya bu yıl sadece 150 bin ton domates ihraç edebiliyor.

Ekonomiye Mandalina Dopingi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli’nin güncel raporu yayınlandı. Raporda, Kasım ayında yapılan 100 milyon dolarlık mandalina ihracatı dikkat çekti.