Bitki Haberleri

Bitki Haberleri

Babataşı Mahallesine Yeni Park

Fethiye Belediyesi, ilçedeki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam ediyor. Belediyenin Babataşı mahallesinde 3 dönümden büyük bir alanda yaptığı, içinde basketbol sahası, çocuk oyun grubu, 1636 çeşit bitki, 1546 metrekare çim alan ve çeşitli sosyalleşme alanlarının yer aldığı parkın açılışı törenle gerçekleşti.

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Tebliği Yayınlandı

Bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde değişikliğe gidildi.

Aktar Topçu'dan kış çayı önerisi

Hava sıcaklıklarında ciddi düşüşler yaşanmaya başlarken aktar Ahmet Ali Topçu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı bitkisel çaylar önerdi.

Korucu, çörek otunun faydalarını anlattı

Çörek Otu, sağlık açısından çeşitli faydalar sağlayan bir bitkidir. Salı Pazarı Esnafı Mehmet Ali Korucu, çörek otunun faydalarını mikrofonlarımıza anlattı.

Tarımsal Üretimde Üreticiye Laboratuvar Desteği 

Muğla Büyükşehir Belediyesi modern tarım tekniklerinin uygulanması ve verimin arttırılması amacıyla kurmuş olduğu Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarında 2015 yılından bugüne kadar 10 bin 957 toprak, 5 bin 150 bitki, 607 su toplam 16 bin 714 analiz gerçekleştirdi. 

Bitki sağlığı eğitimi verildi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde toplantı düzenlendi. İl ve İlçe Müdürlüğü yönetim kadrosu ile ilgili teknik personel ile bitki koruma ürünleri bayilerinin katılımıyla Pestisit kullanımına dikkat çekildi.

GRİPLER ARTTI. AKTARLARDA YOĞUNLUK BAŞLADI

Kış ayları iyiden iyiye etkisini gösterirken vatandaşın aktarlara olan ilgisi arttı. Bin bir çeşit bağışıklık sistemini arttırmaya yönelik çayları ve faydalı bitkileri bünyesinde barındıran aktarlar, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yerini aldı.

KIŞ MEVSİMİ YAKLAŞTI ÇAYA TALEP ARTTI

Kış ayları yaklaşırken vatandaşın aktarlara ilgisi arttı. Bin bir çeşit kış çayları ve faydalı bitkileri bir arada bulacağınız aktarlar kışın vazgeçilmez mekânları arasında yerini aldı. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte bakalım nelere dikkat etmeliyiz, neleri kullanmalıyız. Bu konu hakkında merak edilenleri tüyoları FRT TV olarak aktar Ahmet Topçu’dan aldık.

AKTAR TOPÇU,”KIŞ ÇAYLARINA YOĞUN BİR TALEP VAR”

Yaz ayının bitmesine az bir zaman kaldı. Hava sıcaklıklarında ise ciddi derecede düşüşler yaşanmaya başlarken aktar Ahmet Ali Topçu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı bitkisel çayları FRT TV için önerdi.

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR SİZDEN HEDİYE ÇEKİ BİZDEN

Fethiye Belediyesi ile Deha Biodizel Firması bitkisel atık yağların toplanmasıyla ilgili protokol imzaladı.

MUĞLA KIŞLIK SEBZESİNİ YETİŞTİRİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen ‘’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’’ kapsamında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kışlık sebze yetiştiriciliği çalışmalarına başladı.

ZİRAİ AMBALAJ ATIKLARININ BERTARAFI PROJESİ ÇEVRE DOSTU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Muğla Valiliğinin himayelerinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı ve MUÇEV ortaklığında hayata geçirilen doğa dostu “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi” ile zirai ambalaj atıklarının olumsuz etkileri bertaraf ediliyor.

YEŞİLÜZÜMLÜ’YE AROMATİK BİTKİLER BAHÇESİ

Fethiye Belediyesi’nin 180 dönümlük arazide gerçekleştirdiği ‘Bizim Bahçe’ projesi hızla devam ediyor. Bu kapsamda Yeşilüzümlü Mahallesi’ndeki belediyeye ait tarım arazisine, ‘Aromatik Bitkiler Bahçesi’ açıldı. Lavanta, altınotu ve biberiyenin bitkilerinin dikimi gerçekleştirildi.

Vali başkanlığında TAB toplantısı yapıldı

Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, TAB Projesi teknik komite eylem planı görüşüldü. GEKA destekli "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal ve Uluslararası Trend Analizi Danışmanlığı Projesi" protokolü imzalandı.

Her derde deva şifalı bitkiler

Havaların soğumaya başlaması ile beraber coronavirüs vaka sayılarının artmasının yanı sıra soğuk algınlığı ve üşütme gibi hastalıklarda da artış yaşanıyor. Vatandaşlar bu şikayetlerin de doktora gitmenin yanı sıra aktarlarda bulabildikleri ada çayı, Ihlamur ve kekik gibi şifalı bitkilerden deva arıyor.

Örnek ve Geleceğe Umut Projesi

Muğla Valiliğinin himayelerinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı ve MUÇEV ortaklığında hayata geçirilen doğa dostu “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi” kapsamında 2021 yılında 3,6 ton zirai atık toplandı.

Zeytin üreticisine bahçede eğitim

Kaliteli ve ilaçsız zeytin üretiminin sağlanması amacı ile yürütülen zeytin entegre projesi çerçevesinde Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı Personeli üreticileri bahçelerinde ziyaret ederek yapmaları gereken uygulamalar konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 36,39 arttı

Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 12,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 36,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 23,73 artış gerçekleşti.

Bodrum'da kaçak yapilaşma ile mücadele sürüyor

Bodrum'un doğasına, bitki örtüsüne, florasına, eşsiz güzellikteki coğrafyasına sahip çıkarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan "Kaçak Yapılaşma ile Mücadele Seferberliği" sürüyor.

İncir Yetiştiriciliği Eğitimi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve üretiminin arttırılması hedefi doğrultusunda, ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi düzenlendi. Çevrimiçi eğitime, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü görevlileri Dr. Özlem Doğan, Hülya Ulusay ile Yetiştirme Tekniği Bölümü görevlisi Dr. Sunay Dağ konuşmacı olarak katıldı.

Çevreye Duyarlı Tekne Sahipleri Ödüllendirildi

Ambalaj atıkları; kağıt, karton, pet, plastik, metal, elektronik atık, atık pil, bitkisel atık yağ, tekstil atıkları ve sıvı tekne atıklarının toplandığı “Tekneler Yarışıyor” yarışması kapsamında tekne sahipleri ödüllendirildi.

Yangından zarar gören 25 mahalleye 153 ton tohum dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Projesi'nin alt projesi olarak "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında 153 ton tohum dağıtıldı.

Geri dönüşüm ödülleri sahiplerini buldu

Menteşe Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ödüllü Apartman ve Site Sakinleri Atık Bitkisel Yağ ve Atık Pil Toplama Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Aktar Topçu, “Labada ve havuç tohumu gribe iyi geliyor”

Dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan covid-19 ile mücadele devam ederken birde gribal enfeksiyonlar artış gösterdi. Vatandaş hastanelerin yoğunluğu nedeni ile evde çözüm ararken, aktarlar bitki çaylarını hedef gösterdi. Gribal enfeksiyonlara labada ve havuç tohumunun iyi geldiğini belirten Aktar Ahmet Ali Topçu, “Grip enfeksiyonuna bilinen bitkiler dışında labada ve havuç tohumu çok iyi geliyor” dedi.

Geri Dönüşüm Ödülleri Sahiplerini Buldu

Menteşe Belediyesi tarafından düzenlenen Ödüllü Apartman ve Site Sakinleri Atık Bitkisel Yağ ve Atık Pil Toplama Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.

Ömründe 1 kere açan Sabır Otu Seydikemer’de çiçeklendi

100 yılda bir çiçek açan sabır otu Seydikemer İlçesinin Menekşe Mahallesinde çiçeklendi. Ömründe sadece bir kez çiçek açan Agave(sabır otu) bitkisi, vatandaşların yoğun ilgisini görüyor.

Fethiye’de turunçgil üreticileri bilgilendirildi

Fethiye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, Yanıklar Mahallesi’nde turunçgil üreticilerini ziyaret etti. Çalışma kapsamında turunçgil hastalık, zararlıları ve bitki koruma ürünleri uygulamaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Geri Dönüşüm Yarışmasında Haziran Ayı Kazananlarına Ödülleri Verildi

Menteşe Belediyesi tarafından düzenlenen Ödüllü Apartman ve Site Sakinleri Atık Bitkisel Yağ ve Atık Pil Toplama Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Yarışmaya Beliş Apartmanı adına katılan Doğan Özkaya atık pil toplama birincisi olurken, Baydur Apartmanı adına yarışmaya katılan Seylan Gültekin bitkisel atık yağ toplama birincisi oldu.

'İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı projesi' görüşüldü

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı" projesi kapsamında yer tespiti ve tahsisi konusunda toplantı gerçekleştirildi.

Gübre fiyatları pahalanınca çiftçi çözümü organik gübrede buldu

Fethiye’de örtü altı bitki yetiştiriciliği yapan çiftçiler, üretim sezonunun bitmesiyle beraber, kış aylarında ahırlarda biriken organik gübreleri tarlalara dökmeye başladı.