KAYAKÖY'E ZİYARETÇİ AKINI
Fethiye'de bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Kayaköy, 2022 yılında da ziyaretçi çeken ören yeri oldu. 2021 yılında Kayaköy'e 47 bin ziyaretçi gelirken, 2022 yılında son 6 aylık verilere göre 75 bin ziyaretçi ile zirveye oturdu.
- 09.09.2022 14:16
- Güncelleme: 09.09.2022 14:18
- 343
Fethiye müzesine bağlı ören yerleri içerisinde Kayaköy yerli ve yabancı turistten en çok nasibini alan merkez oldu. Tarihi Kayaköy 2020 yılında yine ziyaretçi rekoru kırdı. Fethiye’deki müze ve ören yerleri içerinde en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Fethiye müzesine bağlı ören yerleri içerisinde bir önceki yıl 47 bin kişinin gezdiği Kayaköy, 2022 yılında 75 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
KAYAKÖY TARİHÇESİ
Hisarönü Köyü'nü geçip çamlar arasından 5 km. daha ilerlerseniz bir 'hayal-köy' göreceksiniz. Buranın adı Kayaköy. Yamaca doğru biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla dizilmiş 3500'e yakın evden oluşan bu köy eski bir Rum yerleşimiydi. Anadolu Rumları iyi tarımcı olduklarından ekilir dikilir araziye ev kurmazlardı. Evler çevredeki kayalık, taşlık alanlara kurulurdu. Kayaköy de bu anlayışa uygun kurulmuş. Köyde 1922'ye kadar 25 bin kişi yaşıyordu. İstiklal Savaşı'ndan sonra 'Mübadelede köyün sakinleri Yunanistan'a göçtüler. Köyde 13.yydan beri Hristiyan toplumun yaşadığı biliniyor. Buraya da Batı Trakya'dan göçenler yerleştirildi. Kayaköy'ün önündeki düzlüğe evler kurdular.
Şimdi düzlükte 2000 kişilik bir yerleşik nüfus var, eski evler de kapısız, penceresiz bir yalnızlık içinde bekliyor. Evler bütünüyle koruma altına alındı. Eski adı Levissi olan köyde iki kilise, 14 şapel ( küçük kilise ) vardı. Taksiyarhis ve Katopanayi kiliseleri çok harap durumda. İkincisinin ahşap kapısı Fethiye Müzesin de. Panagia Pirgiotis Kilisesi (Aşağı kilise) ise iyi durumda. Freskleri ile ilgi çekici bu kilise, ziyaret etmeye değer.
1990'da Rodoslu papaz ile Fethiyeli imam Ali Meryem Ana Kilisesi'nde barış ve dostluk için dua etmişlerdi. Mübadeleden önce kız ve erkek ilkokulları, doktor ve eczaneleri, çok sayıda dükkanı ile çok canlı bir yerleşimmiş. Gazete bile yayınlanırmış.
Mübadele ile gelen Müslüman mübadiller burayı pek sevememişler, çoğu başka yerlere göçmüş. Buradan Yunanistan'a gidenler de Atina yakınlarında bir yabanıl yere iskan edilmişler. Burayı mamur edip adına Nea Makri demişler. Yani "Yeni Fethiye’yi kurmuşlar.
Taş döşemeli yolu izleyip tepedeki şapele ulaşınca Soğuksu Koyu'nu panoramik olarak görüyorsunuz. Hava çok sıcak da olsa burası her zaman serin bir esintiyle ferahlık veriyor. Köylü kadınlar evlerinin önünde hamur tahtasının başında gözleme açıyorlar. Gözlemeler esmer undan, ıspanak, peynir, maydanoz ve çevreden topladıkları çeşitli otlarla yapılıyor, lezzetli ve doyurucu. Çay ve ayran da var.