Fethiye Belediyesi'nden Çin'de tanıtım atağı

Son birkaç yıldır olumlu şekilde gelişen Fethiye ile Çin arasındaki ilişkilerde yeni bir adım atıldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Fethiye Belediyesi'ni temsilen Çin'e giden Başkanlık danışmanı, emekli diplomat Yavuz Topateş ile müfettiş Serkan Türedi tarafından önce Gouizhou eyaletinin Xingyi kentindeki Uluslararası Konferans Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Dağcılık Turizmi ve Doğa Sporları 2023 (MTSO) Konferansına katılım sağlandı.

Konferansta Önemli İsimler
Dünyanın farklı ülkelerinden çok geniş bir katılımın söz konusu olduğu Uluslararası Dağcılık Turizmi ve Doğa Sporları konferansına Fransa'nın eski Başbakanı Dominique De Villepin, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü eski Genel Sekreteri Francesco Frangialli, Maldivler Turizm Bakanı Ahmed Salih, Çin Komünist Partisi'nin ve Gouizhou eyaletinin üst düzey yöneticileri, Uluslararası Dağ Turizmi İttifakı Başkan yardımcısı He Yafei, Çin Ulusal Turizm İdaresi eski Direktörü Shao Qiwei, Uluslararası Dağ Turizmi Birliği eski Başkanı Ounethouang Khaophanh, Laos Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan yardımcısı U Phyo Zaw Soe, Myanmar Turizm Bakan yardımcısı,
Turizm Ekonomik Forumu ve Uluslararası Dağ Turizmi İttifakı Başkan yardımcısı Chaoqiong Ho, Pasifik Asya Seyahat Birliği (PATA) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Suman Pandey, güneydoğu Asya ülkesi Laos'un başkenti Vientiane'nin belediye başkan yardımcısı Phouvong Vongkhamsao, Küresel Sağlık Enstitüsü (GWI) Kaplıca Profesyonel Komitesi Başkanı Charles Davidson gibi isimlerin yanısıra, Çin'deki diplomatik misyonlarda görevli çok sayıda diplomatın, Çin'deki yabancı seyahat ve turizm acentelerinin, turizmle ilgili işletmelerin ve dünyaca ünlü dağ turizmi destinasyon kuruluşlarının temsilcilerinin, sektör uzmanlarının ve  işadamlarının da katıldığı gözlemlendi.
Türkiye'den Yalnızca Fethiye
Türkiye'den yalnızca Fethiye Belediyesi'nin davet edildiği konferansta Türk temsilciler yaptıkları ikili görüşmelerde Fethiye ve Türkiye hakkında bilgiler vererek özellikle Uzakdoğulu muhataplarını Fethiye'ye davet ettiler. Fethiye Belediyesi temsilcileri Xingyi'deki temaslarının ardından Guiyang kentine geçerek, Spor Bürosu yetkilileriyle biraraya geldiler.

Sporda Fethiye - Çin İşbirliği
Guiyang Olimpiyat Ofisi'nde gerçekleştirilen görüşmelere evsahibi adına Çin Komünist Partisi Komitesi Sekreteri ve Gouizhou eyaleti Spor Bürosu Direktörü, Gouizhou Spor Federasyonu Başkanı Wu Tao, Gouizhou eyaleti Spor Bürosu Müdür Yardımcısı ve Gouizhou Spor Federasyonu Başkan yardımcısı Wang Huaping, Gouizhou eyaleti Spor Bürosu Müdür Yardımcısı ve Gouizhou Spor Federasyonu Başkan Yardımcısı Xiao Jun, Gouizhou eyaleti Spor Bürosu Genel Ofisi Direktörü Guo Kan, Gouizhou Eyaleti Spor Değişimi ve Yetenek Geliştirme Merkezi Müdür Yardımcısı Han Ying, Gouizhou Tianxixuan Spor Kültürü Geliştirme Co. Ltd. Başkanı Fan XiaoHui katıldılar. Çinli yetkililer buradaki görüşmelerde "aralarından bazılarının 2019 yılında Babadağ'da düzenlenen Uluslararası Hava Oyunları için Fethiye'ye geldiklerini, başta Fethiye Belediyesi olmak üzere yerel yetkililerin kendilerine gösterdikleri ilgiden, Fethiye'nin doğal güzelliklerinden ve kusursuz hava oyunları organizasyonundan çok etkilendiklerini" ifade ettiler.

Gouizhou eyaleti Spor Bürosu Direktörü ve Gouizhou Spor Federasyonu Başkanı Wu Tao konuşmasında; "Gouizhou eyaletinin dağlık bir coğrafi yapısı ama yumuşak bir iklimi bulunduğunu, eyaletin kalkınması için dağcılık ve yamaç paraşütü konusunda atılım yapmayı planladıklarını, dünyada bu konuda gördükleri en başarılı örneklerden birisi Fethiye olduğu için ve de özellikle son yıllarda Çin'den çok sayıda insanın tatil amacıyla Fethiye'ye gitmesinden ötürü özellikle Fethiye ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini ve Fethiye ile Gouizhou eyaleti arasında mevcut iyi ilişkileri bilhassa yamaç paraşütü alanında daha da ileri götürmek üzere bir işbirliği protokolü imzalamayı arzuladıklarını vurguladı.
Başkan Alim KARACA : Çin Pazarı Fethiye İçin Çok Önemli
Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca Çin pazarının Fethiye için çok önemli olduğunu söyledi.
Başkan Karaca; "Her şeyden önce bu kadar üst düzey katılımın olduğu bir konferansa Türkiye'den yalnızca Fethiye Belediyesinin davet edilmiş olmasını çok önemsiyorum. Ayrıca, bu organizasyona katılım için gerekli tüm masrafları Çin tarafı karşıladı ve belediyemizden 1 kuruş dahi harcama yapılmadı. Bunu da yine Çin'in Fethiye ile ilişkilerini geliştirmeyi ne kadar istediğinin bir başka işareti olarak görüyorum.
Göreve geldiğimizden bu yana, çok önemli bir turizm pazarı olarak değerlendirdiğim Çin pazarı ile ilişkileri geliştirmeye özel bir gayret gösteriyoruz. Bu konuda bize destek olan diğer siyasi parti temsilcilerine, Ticaret Odası, TÜRSAB, Fethiye Otelciler Birliği ya da Çalış-Der gibi sivil toplum kuruluşlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü bu konuyu günlük siyasete alet edilmemesi gereken, siyaset üstü konulardan biri olarak görüyorum.
2019 yılından beri Çin tarafıyla Uluslararası Hava Oyunları kapsamında çeşitli temaslarımız oldu. Yine 2019 yılında Çin medyasından konuklarımız vardı ve bu sayede Çin ulusal basınında Fethiye ile ilgili haberler yayımlandı. Ayrıca, geçtiğimiz yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nin en etkili medya kuruluşlarının mensupları ile iş insanlarından oluşan bir heyeti burada ağırladık. O heyette Çin merkezi televizyonu ile ulusal radyosu ve uluslararası radyosunu tek çatı altında toplayan "Çin Medya Grubu", CCTV televizyon kanalı ve Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı “Halk Günlüğü Gazetesi” gibi Çin'in en etkili medya organlarının mensupları vardı.
Bunlara ilaveten, Çin'in en zengin bölgelerinden birisi durumundaki Qingdao West Coast New Area Bölgesi ile işbirliğine gittik. O bölgenin Belediye Başkanlığı'nın resmi web sayfasında Fethiye'nin tanıtımına başlandı.

Dünyada Değişen Turizm Anlayışı
Bölgemizi en çok ziyaret eden turistler halâ İngilizler olmakla beraber, Fethiye olarak farklı alternatifler de yaratmamız gerekiyor. Tek bir pazara yönelik ya da tek çeşit turizmi son derece yetersiz ve demode buluyorum. Yaklaşık 1.5 milyar nüfusu olan Çin'in % 10 kadarı, yani yaklaşık 150 milyonu yurt dışında tatil yapıyor. Fethiye Çinli turistlerin beklentilerini karşılayarak, gerçek bir cazibe merkezi olabilir. Bugün dünyada farklı sporları yapmak için artık dağlar, açık alanlar, denizler, nehirler, göller, okyanuslar ve hatta çöller gibi çok farklı doğal ortamlar kullanılıyor. Sporu ve turizmi birlikte ele alan bir anlayış turizm sektörüne egemen oluyor. Artık klasikleşen, bol yıldızlı tatil köylerine tıkılıp kalmak yerine, dünyanın her yerinde insanların doğaya ve doğa turizmine dönmeye çalıştıklarını görüyoruz.
Biz de bu modern anlayışla, belediye olarak, Fethiye'nin uluslararası tanıtımına ve özellikle Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine ayrı bir önem veriyoruz. Çinli turistleri ve yatırımcıları Fethiye'de daha çok görmek istiyoruz. Turizmi çeşitlendirmek ve bölgemizi ziyaret edecek turist sayısını artırmak zorundayız. Örneğin, dağ turizminin küresel pazar büyüklüğü 2022 yılında 400  milyar ABD Doları civarında gerçekleşti. 2032 yılına kadar ise yıllık ortalama % 28 büyüme oranıyla bunun 5 trilyon ABD Dolarına yaklaşması bekleniyor. 
Günümüzde turizm sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda önemli bir dostluk ve kültürel alışveriş aracı haline dönüştü. Turizm artık kültürler arası değişim için etkili bir kanal, ülkeler arasında karşılıklı öğrenme ve barışın teşviki için bir köprü görevi de görüyor.
Bizim de Fethiye olarak günlük kısır çekişmelerden sıyrılıp çocuklarımızın geleceği için bu konularda elele vermemiz gerekiyor. Bu politika çerçevesinde, Fethiye'nin Çin'de tanıtılması amacıyla çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de devam edecek" dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN