Kedi Ve Köpeklere Kimlik Kartı

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kimliklendirilmeye başlanmıştı. sahipli kedi ve gelincikler ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında, Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) çatısı altında Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) oluşturularak devreye alındı.  Bundan sonra sahipli ev hayvanlarının tüm kimliklendirme ve kayıt işlemleri ilgili mevzuat kapsamında PETVET' den yapılacak.

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26 Şubat 2018 tarihinde yayımlandı. Ancak kayıt sisteminin hazırlanması ve hayvan sahiplerinin sıkıntı yaşamaması için yaklaşık iki yıllık bir geçiş süreci sonunda uygulamaya geçildi. 
İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Serbest Veteriner Hekimlerince, sahipli kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması akabinde PETVET sistemine kayıtları yapılarak pasaport düzenlenecek aynı zamanda hayvanlara ait sahip bilgileri değişiklikleri, uygulanan aşı ve tedaviler ve cerrahi müdahaleler gibi tüm bilgilerde işlenebilecek. 
Sahipsiz hayvanların hayvan barınakları tarafından gerçek ve tüzel kişilerce sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesi ile birlikte sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmekte. 
Bakanlık tarafından yayımlanan, Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt altına alınmasına dair yönetmelik ve bu kapsamda faaliyete geçen sistemler ve imzalanan bu protokol ile; can dostlar artık sokaklara atılamayacak, tüm kimlik ve sahip bilgilerinin kayıtlı olması ile birlikte aykırı davranış sergileyen şahıslar hakkında idari işlemler tahsis edilebilecek. Aynı zamanda başta Kuduz hastalığı olmak üzere Hayvanlardan insanlara geçen Zoonoz hastalıkların kontrolü ve mücadelesi de sağlanacak. 
Bu sistemle Çoban köpekleri ve kırsalda beslenen kedi ve köpek sahipleri de dahil tüm evcil hayvanlar kayıt altına almak amaçlanıyor.. Bu nedenle sahipli olan tüm köpek ve kediler  dahil olmak üzere, tüm köpek sahipleri 1 Ocak 2021 tarihinden, tüm kedi ve gelincik sahipleri de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren bir yıl içinde hayvanlarına mikroçip uygulatmak ve kayıt altına aldırmakla yükümlüler.
Diğer yandan sahipli ev hayvanların kayıt altına alınması, TBMM gündeminde de olan Hayvan Hakları Yasası'nın uygulanmasına da temel teşkil edecek. Sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerine kolaylıkla ulaşılacak. 

Bu kapsamda Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya hesabından da bir duyuru yayınlandı. Yayınlanan duyuruda “Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilerek
Ev Hayvanları Kayıt Sistemine (PETVET) kaydedilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Hayvanseverlerin, sahibi oldukları kedi ve köpeklerinin kimliklendirme işlemleri için il Müdürlüğü veya bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerine başvurmaları Önemle Duyurulur..” denildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN