Tüketici Haberleri

Tüketici Haberleri

Sarımsağa enflasyon vurdu

Birçok hastalığa çare olan sarımsak, Fethiye Salı Pazarı’nda kilosu 150 liradan satılıyor. Sarımsağın kilosunun Fethiye Salı Pazarı’nda 150 lira olması tüketicinin kafasını karıştırıyor.

Kasımoğlu, “Dengelerin normale dönmesini istiyoruz”

Fethiye Cuma Pazarı’nda toptancılık yapan Ayşegül Kasımoğlu, ekonomik durumlardan oluşan üretici ve tüketici krizi ile ilgili düşüncelerini FRT TV mikrofonlarına anlattı.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

Tüketici fiyat endeksi 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 47,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80,21 olarak gerçekleşti.

ENFLASYON ARTIŞI DURDURULAMIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Nisan Ayı Tüketici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 69,97 olurken üretici fiyat endeksi yılık yüzde 121,82 olarak açıklandı.

YEMEKLİK DEĞİL YATIRIMLIK FASULYE

Enerji üretim maliyetlerinin ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin ardından enflasyonun önlenemez yükselişi vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Üretim maliyetlerinin artması ile artan sebze meyve fiyatlarından sonra vatandaşlar semt pazarlarından bile alışveriş yapmakta zorlanıyor. Fethiye’nin en büyük semt pazarlarından olan Salı Pazarı’nda 1 kilogram taze fasulyenin 80 TL’lik fiyatını gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

ÖĞRETİM ELEMANINA TİCARET BAKANLIĞINDAN ÖDÜL

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Öğr. Gör. Dr. Alper Çağlar Koyuncu'nun "Tüketici Hukuku Çerçevesinde Haksız Ticari Uygulamalar" başlıklı doktora tezi, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 25. Geleneksel Tüketici Ödülleri’nde “Bilimsel Çalışma” ödülüne layık görüldü.

Menteşe Zabıtasından Marketlere Denetim

Menteşe Belediyesi Zabıta ekipleri, 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında ilçede bulunan ulusal ve yerel ölçekli marketlerde denetim gerçekleştirdi.

Başkan Çıralı’dan ‘elektrik zamları geri çekilsin’ çağrısı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, zar zor ayakta kalabilen işletmelerin tüketim maliyetini karşılayacak gücü kalmadığını belirterek, elektriğe yapılan yüksek zam oranın geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Yüksek elektrik maliyetlerinin işletmenin net karını azaltmakla kalmayacağını vurgulayan Başkan Çıralı, birçok işletmenin küçülmeye giderek işçi çıkarmaya devam edeceğini ve en nihayetinde artan maliyeti tüketiciye yansıtmak zorunda kalacağını söyledi.

Vatandaşlardan elektriğe itiraz

Elektriğe gelen 5’e varan zamlardan sonra faturaların çok yüksek miktarlarda gelmesi vatandaşı şaşırttı. Yüksek gelen elektrik faturalarına isyan eden vatandaşlar çareyi Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi vermekte buldu.

Tüfe aylık yüzde 14,68 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksini yayımladı. Bu kapsamda Aydın, Denizli ve Muğla illerinin dahil olduğu TR32 Bölgesinde; Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık yüzde14,68 arttı.

Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı

Fethiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Hakem Heyetine 1904 başvuru yapıldığı, 2020 yılından devreden başvurular ile birlikte toplam 2 bin 179 tüketicinin şikayetinin karara bağlandığı belirtildi.

Zabıta’dan fahiş fiyat denetimi

Temel gıda ürünlerine fahiş fiyatlar uygulandığı, kurdaki düşüşlere rağmen satışa arz edilen ürünlere etkisinin olmadığıyla ilgili şikayetler üzerine Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce, tüketicinin korunması mevzuatı kapsamında denetimlerde bulunuldu.

Üretici Ve Tüketici Fiyatların Düşmesini İstiyor

Kurdaki düşüşten sonra gözler zincir marketlere çevrildi. Üretici de tüketici de dolardaki yüzde 30-40’lık düşüşe paralel, ayçiçek yağı, un, makarna, süt, yumurta, başta olmak üzere fiyatlarda düşüş bekliyor.

Milletvekili Gökcan’dan Stokçuluğa Karşı Kanun Teklifi

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’nun ilk imzaları atarak teklif ettikleri ve AK Parti milletvekillerinin imzaları ile destek verdikleri Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

Zamlar Vatandaşın Belini Büktü

Son günlerde döviz kurunda ki önlenemeyen artış nedeni ile tüm ürünlere ardı ardına zam gelmeye başladı. Gelen zamlardan çiftçisinden, esnafına, emeklisine, işçisine kadar herkes şikayetçi. Sürekli gelen zamlar ve vatandaşın zamlardan şikayetini dile getiren Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş “Zamlar tüketiciyi çıldırtmak üzere “dedi. Gelen zamlardan şikayet eden Fethiye’de çiçekçilik yapan Zehra Gürpınar da “Vatandaş olarak gelen zamlara yetişemiyoruz” diye konuştu. Zamlar vatandaşı belini büküyor.Ardı ardına gelen

Fethiye’de Coğrafi İşaret Logosuyla Ürün Satan Firma Sayısı Artıyor

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından coğrafi işaret tescili gerçekleştirilen ‘Fethiye Tahini’ ve ‘Fethiye Kaya İnciri’ni coğrafi işaret logosuyla satışa sunmak isteyen firmalara yenileri eklendi. Coğrafi İşaret Logo Kullanım belgelerini, Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Servet Şekerleme Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkililerine teslim eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, coğrafi işaretli ürünlere yönelik tüketici ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, firma ve kooperatifi tebrik etti.

Muğla'nın coğrafi işaretli ürünleri YÖREX'te

Türkiye'nin her ilinden yöresel ürünleri bir araya getirerek tüketici ile buluşturmayı hedefleyen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, bu yıl 11'inci kez kapılarını açtı.

2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı'na Üzümlü Dastarı defilesi damga vurdu

Dünya ülkelerinin geleneksel ve çağdaş el sanatları tanıtımının yapıldığı, üreticilere yeni pazar kanalları kazandıran tüketicilere ise doğru ve kaliteli hediyelik eşya sunmayı amaçlayan Uluslararası Craftİstanbul 2. El Sanatları Fuarı İstanbul Yeni Kapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Likya Kadın Kooperatifi işbirliğinde fuarda yerini aldı.

Süt Birliği’nin hayali gerçek oluyor

Milas Süt Birliği’nin Milas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Süt İşleme Tesisi için hafriyat ve tesviye çalışması başladı. Milas Süt Birliği üyelerinin ürettiği sütü ve eti işlenmiş ürün olarak tüketiciye sunmayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, “Üyelerimizin bin bir emekle ürettiği süte ve ete değer, istihdama ise katkı sunacak olan tesisimizin üyelerimize ve tüketicilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Tüketici kredilerine yeni düzenleme

BDDK, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırını, kredi tutarı 50 bin TL'nin üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirdi.

Akcan, “Her bütçeye uygun kırtasiye malzememiz mevcut”

Yapılan açıklamalar neticesinde yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlayacak. Veliler ve öğrenciler kırtasiye malzemeleri için alışverişin yolunu tuttu. Kırtasiye sektörü, bu yıl okula başlama maliyetini 361 lira olarak hesapladı. Bu rakam ürünlerin markalarına ve tüketicilerin tercihlerine göre değişiklik gösteriyor. Geçen yıl bu rakam 330 liradan başlıyordu. Bütçenin yanı sıra güvenilir ürün almanın da önemine değinen, Alper Kırtasiye Ofis Mağazası Sahibi Alper Akcan velileri merdiven altı ve sahte ürünlere karşı uyarıyor.

Seydikemer'de Tarım Kredi Kooperatif Market’i dualarla açıldı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ülke genelinde açılmaya başlayan Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri’nin 317'nci Şubesi Seydikemer'de dualar eşliğinde açıldı. Açılışa katılan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz; "Bin bir emekle çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşturan Tarım Kredi Market’i Seydikemerimize hayırlı olsun" dedi.

Bir alışverişle çok şey fark eder kampanyasına destek çağrısı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa’nın pandemi döneminde küçük işletmelerin faaliyetlerine devam etmelerini desteklemek amacıyla başlattığı kampanyaya katılma çağrısı yaptı. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye ve Seydikemer’deki tüketicilerimizi Birliğimiz tarafından başlatılan ‘Bir Alışverişle Çok Şey Fark Eder’ sloganı ile hayat bulan kampanyaya destek vererek, ihtiyaçlarını küçük işletmelerden karşılamaya davet ediyorum” dedi. 

Karaciğer dostu tezgahlarda tüketiciyi bekliyor

Yılın ilk enginarları pazarlardaki tezgahlarda yerini aldı. Fethiye Salı pazarındaki tezgahlarda da tüketiciye sunulan enginarların tanesi 4 ila 5 TL arasında satılıyor.

Köseoğlu, vatandaşların sorunlarını dinledi

Doğru Partisi Genel Başkan Baş Danışmanı Hakan Köseoğlu, Fethiye Doğru Partisi Fethiye İlçe Başkanı Nurgül Demirezen’i ziyaret ederek, Fethiye’deki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fethiye’de Cuma Pazarında üreticilerin ve tüketicilerin dert ve isteklerini de dinleyen Doğru Partisi Genel Başkan Baş Danışmanı Hakan Köseoğlu ve beraberindekiler Doğru Partinin Türkiye’nin sorunlarını çözecek parti olduğunu ifade ettiler. 

FTSO kadın girişimlere özel olan ‘Shopstarwomen” için tanıtım toplantısı düzenledi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, iş kadını Demet Sabancı Çetindoğan’ın kurucusu olduğu, kadın girişimcilerin ve kadın üreticilerin ürünlerini dijital platformda tüketicilerle buluşturan e-ticaret sitesi, “Shopstarwomen” için tanıtım toplantısı düzenledi. Videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen lansmanda Demet Sabancı Çetindoğan dijital platform hakkında katılımcılara bilgi verdi ve Fethiyeli girişimci ve üretici kadınları “Shopstarwomen”a davet etti.

Cuma günleri ve bayramlarda Elektrik Kesme İşlemi Yapılmayacak

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 65 yaş üstü tüketiciler, engelli tüketiciler, şehit aileleri ve muharip/malul gazilerin elektriğinin borcundan ötürü 3 ay boyunca kesilemeyeceğini söyledi. Ayrıca, mağduriyet oluşmaması için cuma günleri, resmi ve dini bayramlar ile bayram arifelerinde elektrik kesme işlemi yapılmayacak.

Etiketlere trans yağ düzenlemesi

Trans yağ etiketlerden çıkarılıyor. Yeni yönetmelik taslağına göre gıda ürünlerinde trans yağ ibaresi etikete yazılamayacak. Diyetisyen Gamze Arsal yaptığı açıklamada, “Trans yağ yoktur ibaresinin etiket bilgilerinden çıkarılması, biz bilinçli tüketiciler açısından kötü bir durum. Çünkü tüketicilere etiketlere dikkat etmesi gerektiğini ve daha az zararlı ürünleri almalarını söylerken; trans yağ yoktur ifadesi tamamen kaldırıldı” dedi.

Büyükşehir MELSA ile Yerele, Kooperatiflere Destek Sağlıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu MELSA Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Muğla’nın 13 ilçesinden 430 ürünü tüketici ile buluşturuyor. 

Bodrum Belediyesi Korona Tarım Acil Eylem Planında İlk Adımı Attı

Bodrum’da korona virüsü salgın tedbirleri kapsamında tarımsal ve hayvansal üretimin kesintiye uğramaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Bodrum Belediyesi tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı kapsamında, üreticilere fide hibesine başlandı.