Başkan İlkay Tugay, 'Deniz Turizminde İyi Bir Sezon Geçirdik'

Fethiye'de deniz turizminin nasıl geçtiğini değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, 'Günde 15 binin üzerinde yolcuyu denizle buluşturduk' dedi. 

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Ülkemizin olduğu kadar dünyanın da sayılı tatil destinasyonlarından biri olan Fethiye, deniz turizmiyle yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi olamaya devam ediyor. Başarılı bir yaz sezonun geride kaldığı Fethiye’de, deniz turizmi de oldukça canlı geçti. Birbirinden eşsiz koyları, adaları ve vadileriyle misafirlerine eşsiz bir deneyim yaşatan günübirlik tekne turları, günde 10 binin üzerinde müşteriyi denizle buluşturdu. Tekne turlarının yanı sıra ticari yatlarında 4 bin 450 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, 2022 verilerine göre az bir farkla sezonun kapanacağını ifade etti. Öte yandan 2 yıl sonra ilk defa yolcu gemisinin Fethiye Limanı’na geldiğini hatırlatan Başkan İlkay Tugay, Fethiye’nin yolcu gemileri için önemli bir bölge olduğunu vurguladı. 

“Günübirlik Tekne Olarak Günde 10 Binin Üzerinde Yolcuyu Denizle Buluşturduk”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, “Öncelikle sezonun kazasız belasız geçmesi bizim için çok önemliydi. Sezon bildiğiniz üzere biraz geç başladı. Özellikle yağmur ve hava şartları buna sebep oldu. Temmuz, Ağustos aylarında sezondaki hareketlilik arttı. 2022 verilerinin üstünde olmayı hedefliyorduk ama 2022 verilerini geçemediğimizi düşünüyoruz. Sezon son haddine geldi ama hala devam edecektir. Ekim ayının sonuna kadar çalışacak teknelerimiz var. Deniz turizminde bölgemiz çok önemli bir nokta. Günübirlik tekne olarak 10 binin üzerinde yolcuyu denizle buluşturuyoruz. Bölgemizdeki yatak kapasitesinin 50 bin olduğu düşünülürse çok büyük bir kısmı denizle buluştuğu artık görülmektedir. Ticari yatlarımız açısından da yine sezon birazcık geç başladı. Fakat onlarda 2022 verilerini yakalamaya çalışıyorlar. 4450 ticari yatağımız var. Onlarda çok önemli bir görev yapıyor. Biliyorsunuz dünya ahşap tekne filosu olarak belki de bu filonun yoğun olduğu en büyük ülkelerden bir tanesiyiz. Bu aylarda Bodrum ve Datça tarafında rüzgarların başlaması deniz suyunun soğuması sebebiyle teknelerin çoğu bölgemize geldi. Koylarımız bu sebeple dolu vaziyette. Bu yoğunluğun Ekim sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. İyi bir sezon geçirdik. Bir dahaki yıla daha iyi bir sezon geçirmek dileğiyle” ifadelerini kullandı.

“Bölgemiz Yolcu Gemileri Açısından Önemli Bir Nokta”
İlkay Tugay, “Belki de 2 yıldan beri ilk defa yolcu gemisini yanaştırdık. Bizim için çok özeldi. Hazırlıklarını iskele tamamen yapmıştı. Bölgemiz yolcu gemileri açısından önemli bir nokta. Yolcu gemisindeki insanlara alışveriş için Paspatur Çarşı’sı çok cazip geliyor. İskelemiz belli boyutun üstündeki gemileri almıyor. Butik gemileri için iskelemiz çalışmalar yapılabilir. 125 metre uzunlukta ve  4 metre draftı olan gemi rahatlıkla geldi. Gelecek yıla da planlama yapmaya çalışıyorlar. Turlar içerisinde Fethiye’nin de olmasını isteriz. Son zamanlarda lüks yatlarda yakıt ikmali için Fethiye’yi tercih ediyor. Gümrük mevzuatı gereği yakıt alan yatlar Türkiye karasularından çıkması gerekiyor. Yani sezonu burada tamamlayıp kışlık yere gidiyor. Bu sene sayılarda artma var. Ukrayna – Rusya savaşının da etkisi çok fazla olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN