Hasat Haberleri

Hasat Haberleri

Zeytinler Hasat Edildi, Sıkımı Yapıldı

Muğla'nın Milas ilçesinde bu yıl 9.'su düzenlenen ve ilçe protokolünün destek verdiği Milas Zeytin Hasat Şenliği, düzenlenen kortej yürüyüşüyle resmen başladı. Milas sokaklarında renkli görüntüler oluşturan şenlikte, gerçekleştirilen protokol konuşmalarında barışın simgesi zeytinin önemi vurgulandı.

Zeytin Hasadı Şenliği’ne Geri Sayım Başladı

Türkiye'de ilk kez Avrupa Birliği coğrafi işaretini alan Milas zeytinini ve zeytinyağını tanıtmak için bu yıl 9’uncusu gerçekleşecek olan Milas Zeytin Hasadı Şenliği, 11-12 Kasım'da başlıyor. 18’i aşkın kurum ve STK’nın işbirliğiyle düzenlenecek hasat şenliğinde; konserler, söyleşiler, zeytin toplama, sıkım ve kırma etkinlikleri, ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler, zeytin güzeli yarışması, çeşitli workshoplar, defileler, yemek yarışmaları, kültürel geziler ile renkli anlara sahne olacak. Ünlü isimlerin de katılacağı şenlik, dolu dolu gerçekleşecek.

Yaylalarda Harman Hasadı Başladı

Fethiye’deki yaylalarda harman dönemi başladı. Tarlalarında ekim yapan çiftçiler verim zamanı olan harmana başladılar.

Fethiye'de Kurulan Lavanta Bahçesinde Üçüncü Hasat Alındı

Fethiye Belediyesi tarafından Yeşilüzümlü Mahallesi'ne 2019 yılında kurulan Lavanta Bahçesi'nin üçüncü hasadı alındı.

İpekböcekçiliği, Kadın Üreticilerin Ellerinde Yeniden Canlandı

Menteşe’de kadın üreticilerinin ellerinden kozadan ipeğe giden emek dolu yolculukta hasat zamanı başladı.

“Tohum Bizden, Hasat Sizden” desteği

Milas Belediyesi, üretim yapan küçük aile işletmelerini desteklemek için P Hibeli Mısır Tohumu desteğinde bulunacak. 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Milas Ziraat Odası kayıt belgesi, hayvan varlık listesi ve kimlik fotokopisi ile şahsen yapılacak başvurular sonucunda desteklemede bulunulacak.

KIŞ ÇİLEĞİ HASADI BAŞLADI 

Muğla’ya özgü çileğin ocak ayı hasadı başladı. Başlayan hasatla birlikte üreticilerin de yüzleri gülüyor.

MİLAS’TA ŞENLİK ZAMANI

Milas Belediyesi’nin oda ve kurumların desteğiyle düzenleyeceği Geleneksel 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği, iki gün sürecek programla vatandaşlarla buluşacak.

BU SENENİN İNCİSİ SİYAH ZEYTİN

Fethiye'de zeytin hasat zamanı devam ediyor. Zeytin veriminin geçen seneye göre daha bereketli olduğu belirtildi. İşletmeci Mehmet Yavuzer ise, “Hasadımıza bir ay önce başladık “dedi.

MENTEŞE FADIL’DA BİBER VE LAVANTA HASADI

Muğla Valiliği’nin desteklediği Lavanta Projesi kapsamında Menteşe İlçesi Fadıl Mahallesi’nde lavanta ve biber hasadı yapıldı. Yapılan hasada Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da katılarak bol kazançlar dileğinde bulundu.

KARAKILÇIK BUĞDAYLARI ÜRETİCİYE VE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK

Menteşe Belediyesi tarafından ‘Geleceğimiz İçin Üretiyoruz’ projesi kapsamında Kafaca, Yeşilyurt ve Ortaköy Mahallelerindeki toplam 36 dönümlük alana ekimi yapılan karakılçık buğdayının hasadına başlandı. Hasat sonucu elde edilecek buğdaylar üreticilere ücretsiz olarak ulaştırılacak ve ihtiyaç sahiplerine un olarak dağıtılacak. 

Yeşil zeytin 6, siyah zeytin ise 7 TL

Fethiye ve Seydikemer’de zeytinin hasat zamanı geldi. Zeytin veriminin geçen seneye göre daha bereketli olduğu belirtilirken, kuraklık nedeniyle zeytinlerin buruşup yerlere düştüğü kaydedildi. Zeytin Komisyoncusu Tayfun Akan, “Şu an için fiyatlar düşük, alımlar tam olarak başlamadı” dedi.

Menteşe’de Hasat Şenliği

Menteşe Belediyesi kendi arazilerinde yetiştirdiği 6 ton buğdayı hasat şenliğinde yerel üreticilere dağıttı. Menteşe Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğünde yapılan hasat şenliği buğday dağıtım törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP İl ve İlçe Başkanları, meclis üyeleri, yerel üreticiler ile vatandaşlar katıldı.

Fethiye'nin Koku Vadisi'nde ilk hasat

Fethiye Belediyesi tarafından Yeşilüzümlü Mahallesi’ne 2019 yılında kurulan Lavanta Bahçesi’nin ilk hasadı alındı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da katılım sağladığı hasatta; 1 ton yaş lavanta hasadı, 500 kg yaş altın otu hasadı gerçekleştirildi.

Menteşe’de ‘Karakılçık’ Hasadı Başladı

Menteşe Belediyesi ‘Geleceğimiz İçin Üretiyoruz’ projesi kapsamında ekimi yapılarak toprakla buluşan ata tohumu karakılçık buğdayının hasadına başladı. Kıran, Yeşilyurt ve Kafaca mahallelerinde hasadı yapılan kadim buğday karakılçıktan elde edilecek buğdayların tohumları üreticilere ücretsiz verilecek, ihtiyaç sahiplerine un olarak dağıtılacak ve aşevinde yemek yapımında kullanılacak. Hasattan geriye kalan saplar, saman balyası haline getirilerek hayvan yetiştiricilerine yem olarak verilecek.

Ula sarımsağında 1500 kg hasat elde edildi

Ula Sarımsağı Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında Ula İlçe Tarım Müdürlüğü ile MUTSO işbirliğinde geçtiğimiz yıl dikimi gerçekleştirilen Ula Sarımsağının hasat işlemi gerçekleştirildi.

Karaova’da hasat zamanı

Bodrum Belediyesi’nin Karaova Bölgesi’nde toprakla buluşturduğu ata tohumlarından elde edilen ilk ürünün hasadı yapıldı. Ata tohumlarına verdiği değer ile bilinen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Potansiyel envanterimizi ortaya çıkarıp, hepsini işlemeye çalışacağız. Karaova'daki verimli topraklarımızı en iyi şekilde değerlendirmek için üreticilerimiz ile işbirliği içinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Buğday hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyorlar

Seydikemer İlçesine bağlı Yaka Mahallesi, Bağlımeşe mevkiinde engebeli ve dağlık yapısı nedeniyle biçerdöverin giremediği arazilerde buğday, arpa ve yulaf hasadı geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Ellerine orak ve tırpanı alan köylüler elleriyle buğday hasadına başladı.  Arazi Sahibi Hasan Karcı, “Arazi engebeli olduğu için biçerdöver giremiyor. Bizde eskilerde olduğu gibi orak ve tırpanla buğdaylarımızı hasat ediyoruz” dedi. 

Muğla’nın fıstık çamı Trabzon’a ilham oldu

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde üreticilere yeni gelir kapısı oluşturulması için fıstık çamı ormanları oluşturuyor, var olan ağaçların bakımı yapılıyor. Akçaabatlıları fıstık çamı konusunda bilgilendirmek için, Muğla’nın Milas ilçesinden uzman bir ekip Akçaabat’a gitti.

Mor hasat başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde 5 dönümüne dikilen, lavanta bahçesinde hasat başladı.

Başkan Gürün “Lavanta Tarlası Önemli Bir Turizm Merkezi Olacak”

FERDİ YAVUZ- Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesi kırsal Yeniköy Mahallesi’nde 27 dönümlük arazinin 5 dönümüne dikilen lavanta bitkisinin hasat zamanı yaklaştı. Başkan Osman Gürün, lavanta tarlasında temsili hasat yaptı.

Muğla Büyükşehir’in Çiftçilere Desteği Sürüyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı desteklemek için ‘Ot yem tarladan, et-süt Muğla’dan’ sloganı ile başlattığı yem bitkisi tohumu desteğinde çiftçiler hasat dönemine girdi.

Mandalina Şenliğine Akın Ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Mandalina Hasat Şenliği’ne vatandaşlar akın etti. Dereköy’de düzenlenen şenliğe binlerce vatandaş katıldı, şenlik alanında adım atacak yer kalmadı.

Başkan Aras: “Tek Yapmamız Gereken Elimizdekini Korumak”

Bodrum Mandalina Hasat Şenliği 11-12 Ocak tarihlerinde Dereköy'de gerçekleştirilecek. Şenlik öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Tek yapmamız gereken elimizdekileri korumak” dedi.