Almak ayrı kullanmak ayrı dert

Elektrik faturalarına 7 oranlarına varan zamlardan sonra elektrikli ev aletlerini kullanmak lüks olmaya başladı. Dövizin ve akaryakıt fiyatlarının artması ile beraber geçen yıla oranla P' ye varan oranlarda zamlanan elektrikli ev aletlerini satın almak ayrı elde olanı kullanmak ayrı bir dert oldu.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Uzmanlar elektrik faturalarına  gelen zamlardan sonra elektrikli ev aletlerinin de tasarruflusunu tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Evlerde olmazsa olmazlar arasında yer alan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi elektrikli ev aletlerinin eski modellerinin daha fazla elektrik tükettiği biliniyor. Uzmanlar bu tür ev aletlerinin yenileri ile değiştirilerek daha az enerji tüketen ev aletlerinin satın alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Ama son zamanlarda dövize ve akaryakıta gelen yüksek zamlar bu tür ev aletlerinin fiyatlarının da artmasına neden oldu.


“ELEKTRİK TASARRUFU YAPMAK İÇİN BULAŞIKLAR ELDE YIKANIYOR”
Yaşanan bu sıkıntılardan sonra evinde kullandığı elektrikli aletleri ekonomik nedenler dile değiştiremeyen vatandaşlar elektrik harcamasından tasarruf etmek için kullanımı kısıtlama yoluna gittiler. Artık elektrikten tasarruf etme adına bulaşıklarını elde yıkayan aileler bile var.
Beyaz eşya fiyatlarının geçen yıla oranla % 50 civarında arttığını ifade eden Beyaz Eşya Bayisi’nde Müdür Yardımcılığı yapan Eda Yörük “Muğla Fethiye bölgesinde uzun süredir yerli üretim yapan Vestel markası ile beyaz eşya sektöründe bayilik yapmaktayız. Geçen seneye oranla bu sene fiyatlarda ister istemez artış oldu. Bunlar tahmini olarak yüzde 30 ve 50 bandında artışlar yaşandı. Vestel yerli üretim olmasından kaynaklı piyasaya göre fiyatlar daha uygun” dedi.

Haber
“ÇAMAŞIR, BULAŞIK MAKİNESİ, BUZDOLABI, ANKASTRE SET 20-25 BİN CİVARINDA”
Mutfak bazında temel ev ihtiyaçlarını fiyatları konusunda bilgi veren Eda Yörük “Temel ev ihtiyaçlarını mutfak bazında düşünürsek çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı, ankastre set olarak hesaplarsak 20-25 bin civarında bir rakam olur. Ürün modellerine göre fiyatlarda değişiklik olabilir. Ürün grubuna göre de fiyatlarda artışlar ve azalışlar meydana gelebiliyor. Küçük ev aletleri klima gibi ürünleri de eklersek çeyiz paketi olarak fiyatlar biraz daha artabilir” diye konuştu.


KAMPANYAYA GÖRE ALIŞVERİŞ DÖNEMİ
Müşterilerinin genellikle kampanyaları takip ederek alışveriş yaptığını ifade eden Eda Yörük “Bu sene beyaz eşyaya taleple ilgili şuan net bir şey söyleyemem.  Şuan tüketicimiz artan fiyatlardan dolayı kampanyalara göre alış veriş yapıyorlar. Ama satışlarda geçen seneye göre adet bazında satışlar aynı seviyede gidiyor” dedi.


“YENİ ÜRETİLEN TÜM ÜRÜNLERDE ENERJİ SINIFLANDIRILMASINA GEÇİLDİ”
Arık yeni üretilen tüm elektrikli ev aletlerinde enerji tasarrufunun ön planda olduğunu ifade eden Eda Yörük “Eskiden en az yakan elektrik sınıfı A++’dı.  Şu an ise yeni üretilen tüm ürünlerde enerji sınıflandırılmasına geçildi. Buzdolaplarında F sınıfı, bulaşık makinesinde E sınıfı, çamaşır makinesinde ise C ve A sınıfı olarak gruplandırılanlar en az elektrik harcıyor. Geçmiş yıllara göre şuan sabit bir A++ sınıfı bulunmuyor. Fakat enerji tüketimine bakıldığında kilovat ve saatten hesaplamalar yapılıyor” dedi. 
HaberHaber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN