Ormanlar Haberleri

Ormanlar Haberleri

Başkan Akdenizli; “Kül Olan Ormanlarımızı Yeşertiyoruz”

Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen “Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” sloganıyla gerçekleştirilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında, Seydikemer’in Kabaağaç Mahallesi’nde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları oluşturuluyor. Kabaağaç’ta 2021 yılında yaşanan orman yangınlarında kül olan alanlar, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde tekrar yeşerecek. 

Ormanların Sesi Müzikle Yükseliyor

Müziğin iyileştirici ve birleştirici etkisi ile orman yangınlarına dikkat çekmek isteyen OPUS MÜZİK Festivali için geri sayım başlıyor. Orman yangınlarını önlemede büyük bir öneme sahip Frank Kaktüsünün yaygınlaştırılarak yetiştirilmesine dikkat çekmek hepimizin yüreklerini yakan yüzyılın felaketi 11 ilimizde gerçekleşen depremden zarar gören vatandaşlarımıza yardım toplamak amacıyla Opus Müzik Festivali bu yıl daha güçlü bir kadroyla 1-9 Eylül tarihlerinde 6 konserle birlikte geliyor.

İnlice Plajı Kaderine Terk Edildi 

Muğla Akbelen ormanlarının Limak ve IC İçtaş iştiraki YK Enerji’nin termik santral için orman sahasını talan etmesi ülke gündemini meşgul ederken, Göcek’teki İnlice plajı’nın kaderine terk edilmesi akıllarda soru işareti bırakmaya devam ediyor. 

Yanan Alanların Tamamı Ağaçlandırıldı

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde 2021 yılında yaşanan büyük orman yangınlarında yanan alanlar tekrar yeşeriyor. 

Bodrum’dan Akbelen Direnişine Destek

Maden sahasının genişletilmek istendiği Milas’ın Akbelen ormanlarında çevrecilerin ve yöre halkının mücadelesi sürerken, Bodrum’dan Akbelen’e destek için onlarca kişi bölgeye gitti.

DKTT “Ormanlarımıza Sahip Çıkalım”

Türk alternatif rock grubu Dolu Kadehi Ters Tut, önceki akşam Kerkisolfej organizasyonun düzenlediği BtcTurk 10.yıl konserlerinde Bodrum Antik Tiyatrosu'nda sevenleriyle buluştu.

Yanan Alanlar Küllerinden Doğuyor

Marmaris Bördübet tam 1 yıl önce çıkan orman yangınında küle dönen ormanlık alanlar yeniden yeşeriyor.

SEYYAH ÖMER, KÖPEĞİ YOLDAŞ İLE FETHİYE’DE

2 yıl önceki Ege ve Akdeniz’deki yangın felaketlerinin ardından doğa ve yeşil için uzun bir yürüyüş başlatan ‘Seyyah Ömer’ lakaplı Ömer Özer, geldiği Muğla Fethiye’den sonra Uşak ve İç Anadolu’ya doğru yürüyecek.  “81 İl 81 Fidan Ormanlar İçin Yürüyorum” diyerek yollara düşen ‘Seyyah Ömer’ lakaplı Ömer Özer, macerasına ortak olan ‘Yoldaş’ adlı köpeği ile birlikte geldiği Antalya’dan Antik Likya Yolu’nu yaklaşık 2 ayda tamamlayıp, Muğla Fethiye’ye geldi. 

CHP’Lİ ERBAY, “BECERİKSİZLİĞİNİZ, İHMALLERİNİZ VE YALANLARINIZ YÜZÜNDEN ORMANLARIMIZ YOK OLUYOR” 

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Burak Erbay Marmaris yangın ile ilgili basın açıklaması yaptı. CHP’li Erbay açıklamasında, “Muğla'nın Marmaris ilçesi Yalancıboğaz mevkiinde çıkan orman yangınında yaklaşık beş yüz hektar ormanlık alan yandı, yaban hayat yok oldu” ifadelerine yer verdi. 

ORMANLARA GİRİŞ YASAK

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre artan sıcaklık değerleri sonrasında olabilecek orman yangınlarına karşı uyarıda bulunurken orman yangını için riskli bölgelere girişlerin 31 Ağustos’a kadar yasaklandığını duyurdu.

Girgin: 'Bunca ay ne yaptınız?'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu’ndaki Ek Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Saray kendi şatafatı için uçak filosu kurarken geçen yıldan beri bunca felakete rağmen bu ülkenin ormanları için ihtiyaca cevap verecek bir yangın filosu kurulmamasını eleştirdi ve “bunca ay ne yaptınız” dedi.

CHP’Lİ ERBAY; ‘ORMANLAR YANARKEN GÖRMEDİĞİMİZ UÇAK VE HELİKOPTERLERİ YANGIN SARAYA YAKLAŞINCA GÖRDÜK’

Muğla'nın Marmaris ilçesi Börtübed mevkiinde 3 gün önce başlayan ve rüzgarın etkisiyle farklı bölgelere yayılan orman yangınları halen devam ediyor.

BAŞKAN DEMİR: ORMANLAR DA GELECEĞİMİZ DE KADERİNE TERK EDİLİYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Marmaris'te dört bölgede art arda çıkan orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Demir:" Anlaşılan o ki iktidar geçen sene yaşanan olaylardan ders çıkartmamış" dedi.

BAŞKAN YELLİCE; ‘’ORMANLAR BİR ÜLKENİN DOĞAL GÜZELLİK VE ZENGİNLİK KAYNAĞIDIR’’

Ülkü Ocakları Fethiye İlçe Başkanı Salman Yellice, ormanları korumanın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP’Lİ ERBAY: ‘MUĞLA’DA YİNE AKP’NİN KİRLİ BİR OYUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

AKP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği kanun teklifiyle Türkiye Çevre Ajansı’na koylar ve sahillerle ilgili tasarruf yetkisi verilmek istenmesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Muğla’nın koylarını, ormanlarını, doğasını talan etmek için bütün yöntemleri kullanan AKP, şimdi de Türkiye Çevre Ajansı eliyle kıyılarımızı talan etmek istiyor.” dedi.

Girgin, yangın sonrası talan iddialarını meclise taşıdı!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, orman yangınları ve ardından yapılan ihalelerle ilgili basına yansıyan iddiaları, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.

YEŞİL VATAN TIRI FETHİYE’DE

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tüm Türkiye’yi dolaşarak ormanlar hakkında bilgilendirme etkinlikleri düzenleyen Yeşil Vatan Tır’ı Fethiye’ye geldi. Beşkaza Meydanı’nda düzenlenen etkinlik ile Gazi İlkokulu Öğrencileri’ne ve vatandaşlara tır üzerinde bulunan LED ekrandan bilgilendirme filmleri gösterildi.

CHP’li Erbay: Bu bütçeyle ormanlar korunamaz

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün, 2021 yılında 8,1 milyar TL olan orman yangınlarıyla mücadele bütçesini 2022 yılında 5,4 milyar TL’ye düşürmesine tepki gösterdi.

Türk-Kore Dostluk Ormanlarının 5'.si Milas’ta oluşturuldu 

Türkiye’de 2021 yaz aylarında orman yangınları devam ederken Koreli doğaseverlerin bağışladığı fidanlar için oluşturulan Türk-Kore Dostluk Ormanlarının 5’.si Milas’ta kuruldu.

Sıradere nefes alacak

Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanları korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesiller için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacı ile 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen " Milli Ağaçlandırma Günü " etkinliği kapsamında Geleceğe Nefes olmak adına, Dalaman’a bağlı Atakent Mahallesi Sıradere Mevkiine ağaç dikimi etkinliği düzenlendi.

Saadet Partisi Kadın Kolları’ndan “Necmettin Erbakan Umut Ormanı Projesi”

Saadet Partisi Fethiye Kadın Kolları tarafından geçtiğimiz aylarda yaşanan orman yangınlarından dolayı yanan ormanları yeniden yeşertmek için Necmettin Erbakan 'Umut Ormanı' projesi başlatıldı.

Gökova Körfezi Akbük ve Turnalı’da Kıyı Temizliği

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Menteşe Kent Konseyi işbirliğinde “Denizden Karaya Ormanlarımıza Kıyılarımıza Sahip Çıkıyoruz” başlığı taşıyan çocuklara yönelik farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Pazar günü gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Gökova Körfezi’nde Menteşe Belediyesi sorumluluk alanında yer alan Turnalı ve Akbük’te kıyı temizliği, Akbük koyunda ise deniz dibi temizliği yapıldı.

Öğrencilerden “Ormanlar Geleceğimizdir” Projesi

Fethiye Yusuf İzzet Gökçe İlkokulu 3/C Sınıf Öğretmeni Üzeyir Çetin ve öğrencileri ÇETİN e - Twinning projesi The Forests Are Our Future ( Ormanlar Geleceğimizdir ) kapsamında etkinlikler düzenliyor. Proje sayesinde öğrencilerin yaşam ve gelecek için tek bir ağacı bile kaybedilmemesi gerektiğini öğrenerek bu fikirlerinin yaygınlaştırmaları amaçlanıyor.

Bozalan ve Çökertme'de yangının yaralarını sarma çabası

Geçen ay çok büyük bir orman yangını geçiren ve ormanların yanı sıra zeytinliklerin ve bazı evlerin de yandığı Milas'ın Bozalan ve Çökertme mahallelerinde yangının yaralarını sarmak amacıyla toplantı yapıldı. Toplantıda zeytinlikleri yanan, çam ormanlarının yok olması nedeniyle bal üretimi yapamayacak hale gelen yöre halkına yeni geçim kaynakları kazandırmak için neler yapılabileceği değerlendirildi.

Hayvan kurtarma ekibi her yerde

Fethiye ve Muğla'nın birçok bölgesinde başarılı işlere imza atan Hayvan Kurtarma Ekibi bu seferde yangın bölgelerinde geride kalan canlara el uzatıyor. Barınaklara yapılan yardımların yanı sıra sokak hayvanlarını sahipsiz bırakmayan Hayvan Kurtarma Ekibi Muğla bölgesinde meydana gelen orman yangınlarının ardında yanan bölgede yardıma muhtaç can dostlar için harekete geçti. Bu görevin gönüllülük esaslı olduğuna değinen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, "Sahalarda sayımız yeterli değil. Biz bunun gönüllülük esası ile yapıyoruz. Onların bizlere ihtiyacı var. Ormanlar yandı. Onların evleri beslenmelerini sağladıkları her şey yandı. Bizlere burada çok büyük görevler düşüyor" dedi.

CHP’li Özcan’dan Tarım ve Orman Bakanına orman yangınları ile ilgili 41 soru

2021 Yılı yaz döneminin ülkemizde orman yangınları bakımından çok kötü bir yıl olarak hatırlanacağını söylen CHP Muğla Milletvekili Özcan,“Özellikle Muğla ve Antalya illerimizde hem ormanlarımız hem de yerleşim yerlerinde çeşitli maddi zararlar meydana gelmiştir” dedi.

Başkan Karayiğit yangın bölgesinde

Seydikemer’de ormanlık alanda çıkan yangınlarla mücadele devam ederken bölgeye çok sayıda destek geldi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit öncülüğünde yangın bölgesine çok sayıda ihtiyaç malzemesi temin edildi. Ormanlarımız bizim canımızdır diyen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Yanan ormanlar, hayvanlar ne varsa hepsi bizim canımız. Biz az malzeme getirdik, daha fazlasını getirmek isterdik. İnşallah yangın söner de bunlara ihtiyaç duymayız” dedi.

Çoban, “Bu ormanlar bizim”

Muğla’nın İlçelerinde meydana gelen yangınlar İlçe başkanlarını da alarma geçirdi. Fethiye Ovacık-Hisarönü bölgesinde meydana gelen yangın ihbarının üzerine olay yerine giden İYİ Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban ve yönetimi ekiplere yardım etti. 

Çıralı, 'Ormanlar ülkemizin akciğeri konumunda'

Ülke genelinde ve Muğla’da meydana gelen yangınlara yönelik bir açıklamada Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’dan geldi. Bölgede olası bir yangına karşı tutulan nöbetlere ara vermeden devam edeceklerini belirten Başkan Çıralı, “Dün akşam saatlerinden itibaren bizde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak duyurular yaptık. Vatandaşlarımızı ve üyelerimizi ormanlarımızı izlemeye, şüpheli durumları acil çağrı merkezleri ve bize bildirmeye çağırdık. Bölgemizi yangınlardan korumak için nöbetimize ara vermeyeceğiz” dedi.

CHP’li Erbay, Kurban Bayramı’nı Akbelen direniş nöbetinde vatandaşlarla karşıladı

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy’de bulunan 740 dönümlük Akbelen ormanında ağaçların kesilmesine karşı direnen bölge halkının nöbeti devam ediyor. Ağaç katliamına karşı vatandaşlar tarafından başlatılan direniş nöbetine katılan ve vatandaşlarla birlikte iki gündür nöbet tutan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Muğlamızın her köşesi ayrı güzellikte. Ancak eşsiz güzellikteki ormanları ve kıyıları ile yeraltı ve yerüstü kaynakları talan ve yağma tehdidiyle karşı karşıya. Bunun son örneğini İkizköy’deki Akbelen ormanında yaşıyoruz. Ancak doğamızın talanına karşı sonuna kadar direneceğiz.” dedi.