Seydikemer'de Çobanlık Mesleği Yaşatılacak

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde Muğla Valiliği himayesinde Seydikemer Belediyesi ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirilen Çoban Evi Projesi kapsamında 10 adet konteyner ev çobanlara teslim edildi. 

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Muğla Valiliği himayeleri, Seydikemer Belediyesi’nin destekleriyle Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Çoban Evi Projesi kapsamında 10 adet konteyner ev, Seydikemer’in Çökek Mahallesi’nde düzenlenen törenle çobanlara teslim edildi. Törene; AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli, Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Gökcen, AK Parti Seydikemer İlçe Başkanı Ali Büklü, Seydikemer İlçe Jandarma Komutanı Sadık Çetin, Seydikemer İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Alper Kılıçcı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sürmen, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, muhtarlar, çobanlar ve davetliler katıldı. 
Çobanlık mesleğinin devam etmesi ve çobanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi amaçlanan Çoban Evi Projesi kapsamında; Çökek Mahallesinde 9 adet, Dere Mahallesinde 1 adet konteyner evler çobanlara teslim edildi. 9 bin dekar mera parseli içerisinde hayvanların su ihtiyacının karşılanması için 15 metre uzunluğunda 5 adet sıvat yapıldı. 5 adet sıvatın su ihtiyacını karşılamak için 4 farklı su kaynağından yaklaşık 2 bin metre boru ile su getirildi. Seydikemer belediyesi, projeye destek vererek mera içerisinde daha önceden açılmış yolların iyileştirilmesini ve kaşgölcük bölgesine giden yaklaşık 2 kilometrelik yeni yolun açılmasını sağladı.
Program Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Çoban Evi Teslim Programında ilk olarak çoban Mustafa Körükçoğlu konuşma yaptı. Daha sonra Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak konuşarak proje hakkında bilgi verdi. Saylak; “Bu projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Bu projeye Yakup Ağabeyimle başlamıştık. Bugün bitirmek değerli kardeşim Bayram Önder Akdenizli başkanımın da Belediye Başkanlığına denk geldi. 9 bin 500 dekarlık bu alanda üreticilerimizin, değerli Yörüklerimizin yaşam kalitesine katkı koymak hayvan refahını, çoban refahını sağlamak için 10 tane çoban evimizi üreticilerimize teslim ediyoruz” dedi. 
Başkan Akdenizli: “Çobanlığı Yaşatacak, Gelecek Kuşaklara Aktaracağız”
Başkan Akdenizli programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bende bu toprakların bir evladıyım. Bu dağlarda geven otlarının arasında çobanlık yaptığım zamanlar oldu. Girdev yaylasından makmara yaylasına yürümüşlüğüm vardır. Yaylanın soğuk suyunun tadını iyi bilirim. Özümüz yörüktür bizim. Yörüklük ise bir kültürdür. Yörük giderse, bu dağları ıssız bırakırsa yeri dolmaz. Yörükler olursa memleket olur, çünkü onlardır bu toprakları güvenli hale getiren. Atatürk’ün de söylediği gibi; “Arkadaşlar Toroslara bakınız; eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez.” Bizde bu dumanı tüttürmek için elimizi taşın altına koyduk. Son yıllarda gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan çobanlığı, yaşatacak, gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu nedenle Muğla valiliği himayelerinde, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan “Çoban Evi Projesi”nin destekçisi olduk. Seydikemer belediyesi olarak geçmişimize, kültürümüze sahip çıkmaya devam ediyoruz. 
Çökek ve dere mahallelerimizdeki mera içerisinde daha önceden açılmış yolları iyileştirip, kaşgölcük bölgesine giden yaklaşık 2 kilometrelik yeni yolun açılmasını sağladık. Bundan sonra da seydikemer belediyesi olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. İnşallah bu proje amacını gerçekleştirir, çobanlık mesleğini gelecek kuşaklara aktarmaya vesile olur.” 
Programda bir konuşma yapan Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker; “Seydikemer’de yapılan 10 tane Çoban Evinin insana yakışır bir vaziyette, onların hayatlarını daim ettirecek ve yaşamlarını sürdürebilir vaziyete gelmesinde katkıları olan herkese çok teşekkür ediyorum. Başta Muğla İl Tarım ve Orman Müdürümüze, orada çalışan personelimize ki Muğla’nın en büyük yüz ölçümü olan ilçelerinden bir tanesiyiz. Her karış toprağında her alanda faaliyet göstermekteler. Bu noktada buraya gelmemizi sağlayan, yolumuzu güzelleştirmesine ve var olan insan şartlarını da yerine getiren belediyemize de çok teşekkür ediyorum. Tabi en büyük teşekkürü yine Yakup Otgöz hak ediyor diye düşünüyorum. Çünkü yıllardır buraya emeği çok fazla. Şimdi Milletvekili olmasıyla da daha büyük katma değer sağlayacak. Biz ona canı gönülden inanıyoruz. Ona da ayrıca çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 
AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz de yaptığı konuşmada; “Bu bölge yörük kültürüyle oluşan bir bölge. Yörükten bu memlekete hiçbir zaman zarar gelmemiştir, hep fayda gelmiştir. Yörükler, vatanına, milletine, bayrağına her zaman saygılı olmuştur, olmaya da devam ediyor. Bugün burada 10 tane çoban evini teslim ediyoruz. Devamının gelmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından çobanlara konteyner evlerinin teslimi yapıldı. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN