'Okulda Afete Hazır Gençler' Projesi Gerçekleştirildi

Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Md. Yrd. Fatih KÖSE nin koordinatörlüğünü yürüttüğü 'Okulda Afete Hazır Gençler Projesi' 79 öğrencimizin katılımı ile eğitimlerine başlamış ve devam etmektedir.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

 MAG-AME üyesi olan Fatih KÖSE ve İnşaat Teknolojileri Alan Şefi görevini yürüten aynı zamanda MAG AME üyesi olan Dursun Ali ESKİCİ’ nin de Eğitmen olarak destek verdiği bu projede; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile ilçemizde bulunan Arama ve Kurtarma Ekibi Sivil Toplum Kuruluşlarından MAGAME(Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi) kurumlarından da destek alarak, geçen sene ilki gerçekleştirilen okul projelerimiz bu sene de gönüllü olan 79 öğrencimize 36 Saatlik Hafif Düzey Arama Kurtarma Eğitimi verilerek devam etmektedir.
Amaç okullar bölgesinde gönüllülük esasına dayalı, yerel ölçekli afetlere müdahale ve imkân kabiliyetinin yaratılmasıdır. Özellikle deprem gibi büyük ölçekli afetlerde yeterli eğitimi almış̧, gerekli ekipmanlarla donatılmış̧ gönüllülerden oluşan ekiplerin yapacağı yerinde müdahaleler ile önemli can ve mal kaybının önlenebileceği yaşanan afetlerden edinilen bir tecrübedir. Çoğu zaman bir afet anında çeşitli olanaksızlıklar ve bilgisizlik nedeni ile kurtarma girişimleri hiç̧ arzu edilmeyen şekillerde sonuçlanmaktadır. Bu ekip bir afet anında profesyonel ekipler gelene kadar geçebilecek süre içerisinde ilk müdahaleyi yapabilecek, profesyonel ekipler geldikten sonra da onlara destek vererek afetzedelere en kısa sürede gerekli yardımın ulaşmasını kolaylaştıracak bir yapılanmayı amaçlamaktadır. 
Ayrıca okullarda bu eğitimi almış öğrenciler evde ailelerine de bu bilgileri aktardığı düşünüldüğünde çok daha fazla kişinin afetler konusunda bilinçleneceği, oluşabilecek bir Afet durumunda da doğru davranışlar sergileyebilecek ve can ve mal kaybı en aza indirilebilecektir.
Bu kapsamda öğrencilerimiz okulda 5 gün süren Teorik Eğitimlerin akabinde 6.gün AKOM ‘ da (Fethiye Mahalle Afet Gönüllüleri Afet Koordinasyon Eğitim Merkezi) Uygulamalı olarak Enkazda Hafif Arama Kurtarma ve İntikal ile Uygulamalı Yangın Söndürme Eğitimi, 7.gün ise uygulamalı olarak Doğada İntikal, İp İstasyonu Kurulması, İple İniş ve Tırmanma eğitimleri almışlardır.
Bu ekip için Eğitim desteği veren MAG-AME Fethiye ekibi yanında, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ nın destekleri ile okul yerleşkesi içerisine bir konteyner yerleştirilerek, içerisi eğitilen bu ekip için Hafif Düzey Arama ve Kurtarma Ekibinin ihtiyaç duyacağı ekipmanlar ile donatılacaktır. Her sene bu eğitim yeni gönüllü olmak isteyen öğrenciler ile yenilenerek yetişmiş Ekip Üyesi sayısı artırılması planlanmaktadır. Bu sayede hem okulumuz hem de ilçemiz sayısı her sene artan, yerel olarak, depremlerde ilk müdahaleyi yapabilecek eğitimli bir ekip kazanmış olacaktır.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN