FETHİYE KALESİ KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2021 yılının Ağustos ayında başlayan Fethiye Kalesi kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Kurtarma kazısının tamamlanması ve hazırlanacak gezi güzergâhıyla turizme hizmet edecek.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Kesikkapı Mahallesi'nde bulunan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü himayesinde, Muğla Valiliği, Kaymakamlık ve Fethiye Belediyesinin iş birliğiyle geçen yıl başlatılan kazı çalışması sürüyor. Çalışmaların ardından hazırlanacak projeyle kaleye gezi güzergâhı yapılacak. Fethiye Körfezi ile ilçe manzarasına sahip kale, turizme kazandırılacak.


FETHİYE’NİN EN ESKİ TİYATROLARINDAN BİRİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Sanat Tarihçisi Burak Demir,’’ Çalışmalar ilk olarak 2021 yılında ağustos ayında başladı. 2021 Aralık ayında çalışmalar bitti. 2022 Haziran ayında yine başladı ve 2022 Aralık ayında bitecek. Buradaki ilk çalışmalar bitki temizliğiyle başlandı, ardından da kazı çalışmalarına geçildi. Kazı çalışmalarında ise Fethiye İç Kalesinin sarmaşıkları yani eski su depolarının üzerinden bir temizlik çalışmaları başladı. Buraların ölçüleri alındı. Şu anda ise muhtemelen bir antik tiyatro olduğunu düşündüğümüz, Fethiye’nin en eski tiyatrolarından birinin üzerinde çalışıyoruz. Onun açığa çıkartılması üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımızda, seramikler, alanlar belirlenen, belirtilen alanlarda kazı çalışmaları yapılır. Genelde kazma, kürek, çapa kullanıyoruz. Bunlar öncelikle depoya gelir. Depolardan temizlenen buluntular ise müzeye doğru teslim edilir. Müzeye teslim edilir ve müzede sergilenmeye başlar. Fethiye Kalesi’ndeki ise yaptığımız restorasyon çalışmasıdır. Şu andaki amacımız yıkıntı, dökük duvarların tekrardan ayağa kaldırılması ve içindeki yapıların aslına uygun olarak tekrardan inşa edilmesidir. Çalışmalarımız Muğla Valiliği ve Fethiye Belediyesi destekleriyle yürümektedir. Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında Profesör Doktor Kadir Pektaş danışmanlığında çalışmalarımız devam etmektedir’’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN