Fethiye'de Az Sayıda Bulunuyor: Önünde Kuyruklar Oluşuyordu, Adeta Tarih Oldu

Herkes tarafından kullanılan, bir zamanlar önünde kuyrukların oluştuğu ve zamanla teknolojinin gelişmesiyle işlevini yitiren ankesörlü telefonlar adeta tarih oldu.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

William Gray tarafından 1891 yılında üretilen ve jetonla çalışan ankesörlü telefonlar ülkemizde 90’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Büyük şehirlerde konumlandırılan bu telefonlar zamanla tüm Anadolu’da iletişimi sağladı.

İlk olarak büyük, orta ve küçük tip jetonlarla kullanılan bu telefonlarda daha sonra kartlı sisteme geçildi. Şehir meydanlarında, askeriyelerde, yurtlarda olmak üzere ticaret merkezi gibi insan yoğunluğun olduğu bölgelerde bulunan telefonlar teknolojinin gelişmesi ve cep telefonun ortaya çıkmasıyla neredeyse işlevini yitirdi. Fethiye’de bazı yerlerde hala kaldırılmayan ankesörlü telefonlar görenleri adeta geçmişe götürüyor.

“Eskiden birinci derece iletişim aracıydı”
Geçmiş yıllarda telefon kulübelerinin sıklıkla kullanıldığını belirten Erol Ayçiçek, “Eski telefon kulübeleri nostalji haline geldi. Herkesin ellerinde cep telefonları bulunuyor. Artık ev telefonlarının bile kullanılmadığı bu devirde sokakta ankesörlü telefonların olması vatandaşların dikkatini çekmiyor. Eskiden kuyruklar olurdu, jetonla çalışırdı. Birinci derece iletişim aracıydı. Şimdilerde ise yollardan kaldırılmış hale. Telefon kulübeleri çok az sayıda var.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN