CHP KADIN KOLLARI VE ADD'DEN ÇELENK SUNUMU

5 Aralık 1934'te, Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının tanınması münasebetiyle Fethiye CHP Kadın Kolları tarafından Beşkaza Meydanı'nda program düzenlendi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

5 Aralık 1934 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kabul edilen yasa ile pek çok batı ülkesinden daha önce ülkemizde kadınlara seçme-seçilme hakkı verildi. Bu önemli gün kapsamında Fethiye CHP Kadın Kolları tarafından program düzenlendi. Beşkaza Meydanı’nda düzenlenen programda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Akabinde İstiklal Marşı okundu. Program konuşmalar ile devam etti.
 

OYMAK, “GELİYOR GELMEKTE OLAN”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştiren Fethiye CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak, “Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkı kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesi ile Atatürk’ün en ileri devrimlerinden birisi gerçekleşti. Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. 1935’de gerçekleşen seçimlerde, kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oy kullandı. Özellikle büyükşehirlerde kadınların oy kullanma oranı erkeklere yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili meclise girdi. 1936’da yapılan ara seçimle birlikte, kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylece meclisteki kadın milletvekili oranımız %4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada 2. sırada yer aldık. Aradan geçen 88 yıla rağmen ilerlemek bir yana, 129. sıraya geriledik. Örneğin; bu oran 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da %20, 2006’da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise %22 buçuktur. Dünya Ekonomi Formu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye 156 ülke arasında 130. sıradadır. Geliyor gelmekte olan” dedi.
 

ÖZÇELİK, “MUSTAFA KEMAL ATATÜRK SAYESİNDEDİR”
ADD Gençlik Kolları Başkanı Pelinsu Özçelik ise,” Türkiye; Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Atatürk, tüm dünyaya örnek olmuş, yol gösterici bir liderdir. Ben Pelinsu Özçelik, Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesi Gençlik Kolları Başkanı olarak şu an bu kürsüde bu konuşmayı yapabiliyorsam, istediğim okulda istediğim bölümü öz irademle okuyabiliyorsam, fikirlerimi rahatça paylaşabiliyorsam, özgür genç bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorsam bu yalnızca Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir” şeklinde konuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN