Alim Karaca: Sosyal Projelere Devam
Fethiye Belediyesi ile Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi'nin işbirliğiyle Yeşilüzümlü'de yaptırılan yumurta üretim çiftliğinin açılışı 12 Mart 2024 Salı günü yapılacak. Doğal ortamlarında gezen tavuklardan yumurta üretilecek olan tesiste, çalışmalarda sona gelindi.
Konu hakkında bir açıklama yapan Fethiye Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP’li Belediye Başkan adayı Alim Karaca; “Sosyal belediyecilik kapsamında ekonomik durumu yerinde olmayan vatandaşlarımıza çeşitli destek vermeye devam ediyoruz. Pandemi döneminde küçük esnafımıza ve yurttaşlarımıza destek olmuştuk. Daha sonra ise, yeni doğan bebekler için “Hoş geldin bebek” projesi kapsamında hediye setleri dağıtılması, “Belediyem kart” projesiyle, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve yerel esnafa destek sağlanması, Aşevi projesiyle ihtiyaç sahibi vatandaşlara her gün sıcak yemek servisi sağlanması, Letoon Hastanesi ile işbirliği halinde desteğe ihtiyaç duyan ailelerin çocuklarına sünnet yardımı gibi pek çok sosyal projeye imza atmıştık. Açtığımız halk plajlarını ve Halkevlerini zaten artık sadece Fethiye değil, tüm ülke kamuoyu biliyor. İçinde bulunduğumuz zorlu ekonomik şartlarda halkımızın dokunan projeler üretmeye devam edeceğiz.” dedi.
Alim Karaca 12 Mart 2024 Salı günü, saat 17.00’de gerçekleştirilecek açılış törenine tüm Fethiyelileri davet etti.
KOKU ENDİŞESİ
Yumurta üretim çiftliğinin başta koku olmak üzere, çevreye olumsuz etki yaratabileceği yönündeki iddialara karşı ise Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca şunları söyledi: “İlk önce şunun altını çizelim. Burası bir tavuk üretme çiftliği değil, yumurta üretme çiftliği olarak planlandı. Tesisin koku yapacağı, bölgeye zarar vereceği şeklindeki söylentileri art niyetli bazı çevreler maksatlı olarak çıkartıyorlar.
Doğal ortamlarında, serbest bir şekilde gezinecek tavuklardan doğal ve sağlıklı yumurta üretimiyle Yeşilüzümlü’de hem bölgede yeni bir markanın oluşması sağlanacak, hem de gerekli protokoller imzalandıktan sonra Fethiye’deki okul öncesi çocuklara her gün taze, doğal ve ücretsiz yumurta dağıtılacak.
Projede teknik bakımdan her detayı düşündük. Yumurta üretim çiftliği ve civarında kötü koku yaşamamak, toprağın altını ve üstünü haşerelerden korumak ve kaliteli bir gübre elde etmek için tesiste tavukların altlığına ‘kenevir malç’ olarak bilinen ürünü kullandık. Kenevir malçı her yerde bulunan, ucuz bir malzeme değil. Ama biz bu işi tasarlarken dersimizi iyi çalıştık ve Yeşilüzümlü’ye en iyisini kurduk.
Çiftlikteki tavuklar doğal ve organik yemlerle beslenecek. Buradaki tavuklar, ticari amaçlı çalışan tavuk çiftliklerindeki gibi küçücük kafeslerde yaşamak zorunda olmayacak. Serbestçe gezinecek ve doğal beslenecekler. Uzun araştırmalar yapıp dünyada bu konuda geçerli son teknolojiyi Yeşilüzümlü’ye getirdik. Bu sayede üretilecek yumurtaların besin değerleri de yüksek olacak. Çünkü buradaki tavuklar, kesim amaçlı değil, yumurta üretimi amaçlı olarak beslenecekler.
KENEVİR MALÇ NEDİR?
Emiciliği yüksek olan, hacminin 4 katına kadar su tutma özelliği bulunan, toprağa nefes aldıran, yabancı ot büyümesini engelleyen, toksik atık bırakmayan, yüksek yalıtım özelliğiyle yazın sıcaktan ve su kaybından, kışın soğuktan ve dondan koruyan, yetiştirilmesinde hiçbir böcek ve tarım ilacı kullanılmadığı için kimyasal ve atık madde içermeyen, ekolojik ve doğal bir üründür. Doğal gübre ve kompost olarak da kullanılmaktadır. Böceklere karşı dirençli bir madde olan kenevir malç, aynı zamanda toprak iyileştiricidir. Malç olarak 9-12 ay, toprağa karıştırıldığında ise 12-24 ay dayanıklılık gösterir.