'100 Yılın Yangını' Belgeselinin Galası Yapıldı

-Gazeteci Kenan Gürbüz'ün yönetmenliğini yaptığı 100 Yılın Yangını Belgeselinin Galası yapıldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

-Belgeselde, Marmaris’te yaşanan orman yangınında şehit olan Orman işçisi Gökmen Hasdemir’in vefatından önce çekilen ve ilk defa yayınlanan görüntüleri izleyenleri duygulandırdı.
-Şehit olan Orman işçisinin alevlerden kurtulmak için bulunduğu bölgedeki toprakları kazarak, yaşam mücadelesi verdiği ortaya çıktı.
-Yönetmen Kenan Gürbüz:
“Bu belgesel, Muğla'mızda 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarında cesurca mücadele eden alev savaşçılarının ve gönüllülerin hikâyelerini anlatıyor”

Gazeteci Kenan Gürbüz’ün yönetmenliğini, Bulut Tanyeri’nin Görüntü Yönetmeliğini  yaptığı 100 Yılın Yangını Belgeselinin Galası yapıldı.
Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, galada yaptığı konuşmada, orman teşkilatının yangınlarda cansiperane çalıştığını söyledi.
Alev savaşçılarına emeklerinden dolayı teşekkür eden Soykan, yangınlarda hayatını kaybeden Görkem Hasdemir ve Şahin Akpınar'a Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Soykan, hazırlanan belgeselin de okullarda ders niteliğinde gösterilmesi gerektiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Gala’da konuşan Belgeselin yönetmeni Gazeteci Kenan Gürbüz, şunları söyledi:
“Kıymetli misafirler, 100 Yılın Yangını belgeselinin Gala törenine hoş geldiniz. Bu belgesel, Muğla'mızın Marmaris ilçesinde 3 yıl önce 29 Temmuz tarihinde başlayan ve  Muğla’mızın Köyceğiz, Kavaklıdere, Dalaman, Milas, Menteşe, Yatağan ve Seydikemer ilçelerinde 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarında cesurca mücadele eden alev savaşçılarının ve gönüllülerin hikâyelerini anlatıyor.”

15 GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ….
Gürbüz, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında, 29 Temmuz’da Marmaris Armutalan’da çıkan orman yangınıyla başlayan ve 12 Ağustos’ta Köyceğiz’deki orman yangınının kontrol altına alınmasıyla son bulan süreçte adeta yangın fırtınası yaşandığına işaret ederek, “ Bu 15 günlük süreçte 45’i orman yangını ve 32’si ziraat yangını olmak üzere toplam 77 yangın meydana geldi.  Türkiye tarihinde ilk defa orman yangınları için Türkiye Afet Müdahale Planı Muğla Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın öngörüsü ile devreye sokuldu.  Deprem ve Sel konusunda tecrübeli olan AFAD ekipleri Muğla ve Antalya’da afet boyutuna ulaşan Yüzyılın Orman Yangınları ile mücadele etmek zorunda kaldı.” Dedi.
Gazetecilerin yaşadıkları döneme tanıklı ettiklerini ifade eden Kenan Gürbüz,  Orman yangınlarının aralıksız sürdüğü 2 hafta boyunca gazeteci olarak yıllardır ilk defa sıcaklıkların 44 dereceye, Nisbi Nemin yüzde 10-15 ve Rüzgâr hızının 60 kilometreye ulaştığına şaşkınlıkla şahitlik ettiklerini söyledi.

MİLLİ MÜCADELE RUHU…
Marmaris ilçesinin ardından Köyceğiz’de başlayan ve neredeyse Muğla’nın tamamını etkileyen orman yangınlarında tüm dünyanın ve Türkiye’nin Muğla halkının ve farklı düşüncelere sahip STK’ların adeta Kurtuluş savaşındaki Milli Mücadele ruhu ile hareket edişini gördüğünü anlatan Yönetmen Kenan Gürbüz, şunları ifade etti: 
“Muğla’mızın efeleri , her yaştan insan. Yaşlısı, kadını, genci ve çocuklar alev savaşçılarının yardımına koştu.  Köyceğizli ve Kavaklıdereli kadınlarımızın fedakarlıkları günlerce konuşuldu.
Yeşil vatanını savunmak isterken Görkem Hasdemir ve Şahin Akdemir kardeşlerimiz de şehadete ulaştılar. Bugüne kadar yeşil vatanı müdafaa ederken şehit olan kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum”

ŞEHİT ORMANCININ SON GÖRÜNTÜLERİ DUYGULANDIRDI…
Belgeselde, Marmaris’te yaşanan orman yangınında şehit olan Orman işçisi Gökmen Hasdemir’in vefatından önce çekilen ve ilk defa yayınlanan görüntüleri izleyenleri duygulandırdı.
Şehit orman işçisinin arkadaşları o gün alevlerinde arasında verdikleri mücadeleyi ve Hasdemir’in nasıl şehit olduğunu anlattılar. Şehit Orman İşçisi Hasdemir’in alevlerden kurtulmak için bulunduğu bölgedeki toprakları kazarak, yaşam mücadelesi verdiği ortaya çıktı. 
Belgesel gösterimi sırasında şehit ormancı Hasdemir'in eşi Ayşegül Hasdemir ve şehit Şahin Akdemir'in babası Durali Akdemir ve yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Gösterime Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, 27. dönem AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, 27. dönem AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, 27. dönem CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuhran Kaçar, Orman Bölge Müdürü Salim Karabulut, AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça , Şehit Ormancı Görkem Hasdemir’in eşi, Şehit Gönüllü Şahin Akdemir’in Babası Durali Akdemir ve Şehit Görkem Hasdemir’le birlikte yangına müdahale den işçiler, yangına müdahale için orman işçileriyle birlikte yangın hortumu taşırken çekilen fotoğrafları ile  gündeme gelen Köyceğiz ve Kavaklıdereli kadınlar  katıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN