PAZARCI ESNAFI ÜRETİM MALİYETLERİNDEN ŞİKÂYETÇİ

Doların yükselmesiyle birlikte artan tarımsal girdiler doların düşmesiyle gerilemezken, üstüne her geçen gün yapılan yeni zamlar üreticinin âdete belini büktü. Girdi maliyetlerinin sürekli artmasından yakınan üreticiler, FRT TV'ye konuştu.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Dolarla birlikte yükselişe geçen tarımsal girdiler dolarla birlikte düşmedi. Tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübre, mazot, ilacın pahalı olduğundan yakınan çiftçiler FRT TV mikrofonlarına dert yandı.
YOGACI, “HER HAFTA FİYATLAR DEĞİŞİYOR”
Remziye Yogacı, “Fiyatlar bu günlere göre normal fakat alıcılara pahalı geliyor, almıyorlar. Çoğu fiyatları soruyor ve gidiyorlar. Ürünler elimizde kaldığında ise çöpe döküyoruz. Her hafta fiyatlar değişiyor. Allah yardımcımız olsun, iyi günde değiliz. Markete gittiğimizde de 5 liralık bir şey 10 lira olmuş. 100 liralık malzeme alıyorsam oldu 200 lira. Her şey aldı başını gitti. Ben 3500 lira aylıkla evi yetiştiremiyorum. Çocukların okul masrafı, servis, yemeği derken eve götürülecek kalmıyor” dedi.
AYDIN, “GİRDİLER YÜKSEK”
Ramazan Aydın, “Cuma pazarı üreticilerindenim. Müşterileri şu nedenle şikâyetçi değil. Çünkü her şey pahalı zaten, böyle olmaması lazım deyip yine de alıyorlar. Fiyatlar yüksek mi yüksek. Ama bizim giderler de yüksek, sonuç bu. Olsak da olmasak da geliyoruz, geleceğiz. Memnun olmasak da yapacak bir şey yok. Ürünlerin elimizde kaldığı zamanlar da oluyor. Fiyatlar her hafta artmasa da yine de arttığı oluyor. Bizim esas girdiğimiz ana girdiğimiz mazot, gübre. Onlar bizi mahvediyor” şeklinde konuştu.
MEHMET, “ZARARINA VERDİĞİMİZ DE OLUYOR”
Mehmet Bey, “Cuma günleri köylü pazarına çıkıyoruz. Fiyatlar bence iyi seyrediyor. Daha artacağını da düşünüyorum. Müşteri ilk başta şaşırıyor. Şu an halde de, toptanda da pahalı fiyatlar. Buraya getirdiğimiz malı aynı fiyattan verdiğimizde zararına verdiğimiz de oluyor, mallarımız ziyan olmuyor. Dışarıdan çok istek olması, inşaların sahildeki ürünlere inmesi haldeki fiyatları da etkiliyor. Fiyatlar böyle ilerlerse ancak üretici az da olsa kazanır. Ürünün az olup, talebin çok olması da üreticiyi mağdur bırakıyor” ifadelerini kullandı.
BAHAR, “ÜRETİCİ OLARAK FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ”
Ayşe Bahar, “Üretici olarak fiyatlardan memnun değiliz çünkü zorlanıyoruz.  Mazot, gübre, ilaç, işçilik hepsi zorluyor. Ama alıcı da zorlanıyor. Yem, saman, yonca çok pahalı bunların hepsi de pazardaki fiyatlara yansıyor. Bu yüzden bizde memnun değiliz. Mazot, gübre ve ilacın fiyatının biraz düşmesi lazım. Biz fazla üretelim ki tüketici de alsın” dedi.
GÜMÜŞ, “ÜRETİCİ OLARAK KAZANAMIYORUZ”
Yusuf Gümüş, “Üretici olarak kazanamıyoruz. Şartlar ağır. Getirdiklerimizin yarısını satamıyoruz. Şartların ağırlığı tek derdimiz. Ekonomi bunun sebebi. Fiyatlar aynı. Her zaman mazot, gübre zamları etkiliyor. Devamlı artıyor, gene aynı fiyata satıyoruz” şeklinde konuştu.
YASİN, “GÜBRE ALIYORUZ ÇOK PAHALI”
Yasin Bey, “Gübre alıyoruz çok pahalı. Domatesi de aynı fiyattan satıyoruz. Para kazanılmıyor. 15 bin liraya domates satıyoruz. Zaten 15 bin liraya satılan domates komple zarar oluyor. Sonumuzu bizde bilmiyoruz” dedi.
SEVİM, “PAZARLAR ALICI AÇISINDAN ÇOK PAHALI”
Sevim Hanım, “ Pazarlar alıcı açısından çok pahalı ama satıcı açısından da pahalı. Üretici üretirken, gübre ilaç gibi girdileri olduğu için pahalı satmak zorunda kalıyor. Pahalı olmasına rağmen bizde memnun değiliz alıcı zaten memnun değil” ifadelerini kullandı.
ÜNAL, “KAZANDIĞIMIZ PARA GÜBREYE, MAZOTA, İLACA DENK GELİYOR”
Fatma Ünal, “ Bizim müşterilere karşı yüzümüz kızarıyor şu fiyatı demeye ama başka türlü de bizde alamıyoruz. Kazandığımız para gübreye, mazota, ilaca denk geliyor. 1 sene çalıştık çalıştık sonrasında bırakacağız, çünkü başka hiçbir şey kalmadı. Buradan 500 bin lira para toplayıp, mazotçuya verip eve gidiyoruz. Her hafta fiyatlar değişiyor. Millet almaya şaşırıyor. Biz satmaya şaşırıyoruz. Ürünlerin elimizde kaldığı da oluyor. İnsanlar artık sadece ihtiyacı kadarını alıyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN