Özgür Yerel Tohum kitabının imza günü düzenlendi

Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi, Dr. Nalan Ünal ve Mustafa Demir'in yazmış olduğu 'Özgür Yerel Tohum' kitabının imza gününü, Fethiye Bahriye Üçok Parkı'nda düzenledi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi, Dr. Nalan Ünal ve Mustafa Demir’in yazmış olduğu ‘Özgür Yerel Tohum’ kitabının imza gününü, Fethiye Bahriye Üçok Parkı’nda düzenledi.

Düzenlenen etkinlikte yazarlar kitabını sevenleri için imzalarken, coğrafi işaret alan tarhana çorbası ikramı ve canlı müzik dinletisiyle keyifli anlar yaşandı.

Dr. Nalan Ünal kitabıyla ilgili yaptığı açıklamada “Tıp doktoru olarak tohum,kitap ne alaka değil mi?Bu uzun süren bir yolculuk sonucunda gerçekleşti.Bu proje de nasıl yer aldım?Önsözde belirttiğim gibi çocukluk ve gençliğimde köyde hiç yaşamadım.Kırsal yaşamla ilgili hiç gözlemim olmadı.Büyüdüğüm yer Ege bölgesinde.Kurtuluş savaşında Yunan işgalini yaşamış,vatan mücadelesi vermiş bir yer.Atalarım Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal’in yanında subay olarak şehit oldular.Çocukluğum o yılları, mübadele dönemini,yaşanan zorlukları masal gibi dinleyerek geçti. Cumhuriyet duyarlılığım o yıllarda oluştu. Başarılı bir öğrenciydim. Devlet bursuyla okudum. Cumhuriyet toplumda bütünsel, paylaşımcı olmayı, bireysel davranmamayı, ben değil biz olmayı o dönemlerde bizlerde içselleştirmişti. Niye bunları söyledim? Yaşadığım sürece, mesleğimde, diğer uğraşlarımda bakış açım bu geçmişim oldu. Yani bildim bileli kendimi Cumhuriyet’e borçlu hissettim. Atalık tohumlara sahip çıkmak, üretimin artması için çaba göstermek de bu bakış açımın sonucu.

2013’te Atalık tohumlarımıza sahip çıkmak adına arkadaşlarımızla ‘’Yerel Tohum Üretim ve Takas projesi’’ile köylere gitmeye başladığımızda amacımız duyarlılık yaratmaktı. Ancak üreticilerle tanışıp onlarla zaman geçirdikçe, dinledikçe, gözlemledikçe olayın duyarlılık yaratmanın çok ötesinde olduğunu kavradık. Esas sorunun üretimin artırılması, standart hale getirilmesi, sürekliliğin sağlanması, katma değer yaratılması olduğunu anlayınca da önümüze kooperatif hedefini koyduk. Kooperatif ortakları üreticilerimiz bizim cengâverlerimiz. Hepsine saygımız büyük. Gerek proje döneminde, gerekse kooperatif kurulduktan sonra birebir birlikte çalıştığımız, sorumluluk alan, gönüllü olan bütün arkadaşlara, bize yol gösteren konusunda uzman olan tüm dostlara, alışveriş yaparak destek olan tüketicilerimize, yerel yönetimlere, diğer bileşenlerimize teşekkür ediyoruz. Yine bu kitap fikrini ortaya atan, bu konuda elinden geleni esirgemeyen Zir. Müh. Mustafa Demir arkadaşıma, editörümüz Ömür Demir Kızılarslan’a çok teşekkür ediyoruz.

Kitabımızda neler var? Atalık=Yerel tohum,Standart=Yerli tohum, F1 Hibrit tohum,ve Genetiği değiştirilmiş tohumların basitçe tanımları, birbirinden farklar,.hangi tohumun doğal şartlarla verimli ,hangi tohumun kimyasal gübre ve ilaç olmadan verimli olmayacağı var.Yine 14 kromozumlu gluten oranı düşük buğdayın,  daha fazla ürün alabilmek için kromozom sayısının 47 lere çıkarılması var.Oluşturulan sapı kısa cüce buğdayın gluten duyarlılığını, Çölyak hastalığını nasıl arttırdığı var.Uluslararası tekellerin yeşil devrim diyerek gıda üzerinden ülkeleri dışa bağımlı hale getirmeleri var.Tarhana Osman adıyla bilinen Doç.Dr.Osman Nuri Koçtürk’ün mücadelesi  var.Genetiği Değiştirilmiş tohumların,Kimyasalların sağlığımıza etkiler var.Okuyup değerlendirmenizi,önerilerinizi bizimle paylaşmanızı isteriz.

Sağlık dediğimizde aklımıza yalnızca insan sağlığı gelmediğini hepimiz biliyoruz.Eğer bütüncül bir yaklaşım olmazsa sağlıklı kalmamız çok zor. Çevre ,bitki, hayvan,yani hava,su,doğa,toprak  sağlıklı olmazsa bizlerde sağlıklı olamayız” ifadelerini kullandı.

Özgür Yerel Tohum kitabının imza günü düzenlendi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN