İHRACAT KISITLAMASI, FİYATI DÜŞÜRECEK Mİ?

SED Medya, domates fiyatlarındaki artışı ve ilgili kararı, Cuma pazarındaki üreticiye sordu

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL


Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem nedeniyle domates ihracatının 14 Nisan’a kadar kısıtlanacağını açıkladı. Son günlerde pazarda 20 lira ve üstünde satılan domatesin, marketlerdeki fiyatı da dikkat çekiyor. SED Medya, domates fiyatlarındaki artışı ve ilgili kararı, Cuma pazarındaki üreticiye sordu. 

Domates üreticisi Turgay Çalgıcı, domatesin fiyatının yükselmesinin depremle ilişkili olmadığını vurgulayarak, “Domatesin şu anda yükselme sebebi, kışın üretimin azalmasından kaynaklanıyor. Havalar ısındığı zaman zaten fiyatlar da düşüyor” dedi. 

İhracat kısıtlaması kararına tepki gösteren Çalgıcı, “Bana göre ihracat yasağı yanlış, zaten havalar ısındığında fiyat da normale dönecek. Şimdi domatesi İstanbul’a götürecek kişi gelecek, 10 liraya alacak ve yine 20-30 liraya satacak. Yine aracı kazanacak, çiftçi bitecek bana göre. Ben gerçek üretici olduğumdan, kazanan yine aracı ve tüccar olacak” diye konuştu. 

Durmuş ismindeki vatandaş da, “Domates fiyatları, ihracat olduğu için yükseliyor. Fiyatlar deprem yüzünden artmıyor, ihracat olduğunda pahalanıyor” ifadesini kullandı. 

Bir diğer vatandaş ise, “Bu hafta aldığımız domatesi, önümüzdeki hafta aynı fiyata bulamayız. Havalar ısınınca fiyatlar da düşer. Bakanlığın fiyatları düşürmek için ihracatı yasaklamasını olumlu buluyorum” derken, domates fiyatlarının pahalı olduğunu düşünen bir pazarcı da, “Bakanlığın fiyatları düşürmek için ihracatı yasaklamasını olumlu buluyorum. Ama uygulanır mı bilmiyorum” diye konuştu.  
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN