FETHİYE BELEDİYE BAŞKANINDAN KAPSAMLI 2022 DEĞERLENDİRMESİ

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca 2022 yılının geniş bir değerlendirmesini yaparken, Fethiye Belediyesi'nin yıl boyunca yaptığı çalışmaları özetledi ve 2023 yılından beklentilerini dile getirdi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

2022 YILI ÇOK YOĞUN GEÇTİ 
Başkan Karaca, göreve başladıkları tarihten itibaren makyaj şeklinde, göz boyamaya yönelik çalışmalara yönelmediklerini ve işin kolayına kaçmadıklarını vurguladı. Karaca, özellikle son birkaç yıldır nüfusu katlanarak artan Fethiye için yenilikçi ve uzun vadeli projeler uygulamaya koyduklarını, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara rağmen, hizmetlerin kesintisiz biçimde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Fethiye gibi Türk turizminin incisi, dünya harikası bir yere hizmet edebildiğim için çok mutlu ve gururluyum. Makyaj değil, kalıcı çözüm anlayışıyla çalışıyoruz. Halkımızın beni belediye başkanı olarak görevlendirdiği günden bugüne dek gerek fiziki ve altyapı şeklinde olsun, gerekse sosyal ve kültürel belediyecilik anlamında olsun verimli, uzun soluklu işlere imza atıyoruz. Yaptırdığımız çeşitli anketler ve halkımızın sokakta bizi gördüğünde verdiği sıcak tepkiler de bunu ortaya koyuyor.
Sayıları 1000’i aşan personelimizle, hangi partiden olurlarsa olsunlar Belediye Meclisimizin 31 üyesiyle ve Parti teşkilatımızla örnek bir uyum içindeyiz. O nedenle, 2022 yılındaki çalışmalarımıza verdikleri katkılardan dolayı Başkan yardımcılarımıza, birim amirlerimize, tüm belediye personelimize ve Belediye Meclisi’nde görev yapan, hangi partiden olursa olsun tüm Meclis üyelerine ayrı ayrı teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Önümüzdeki süreçte de aynı motivasyon, sorumluluk ve ortak akılla halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.” 

SOSYAL DESTEKLER
Benim için belediyecilik sadece park, bahçe, yol, asfalt, temizlik işi değildir. Belediyecilik aslında hanelere ve gönüllere girme, insanların kalbini kazanma, onların dertlerine derman olma işidir. 
2022 yılına genel olarak baktığımızda; ülkemizde ekonomik sıkıntıların tavan yaptığı, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın madden ve ruhen daraldıkları bir yıl yaşandığını görüyoruz.
Her ne kadar turizm sezonu Fethiye’de güzel geçtiyse de, belediye olarak, yıl boyunca, özellikle küçük esnafımızın, dar ve sabit gelirli yurttaşlarımızın, yardıma muhtaç vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret ettik. Bu amaçla, daha etkin çalışabilmek amacıyla, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nü ikiye ayırdık. Mart ayından itibaren sosyal destek çalışmalarımızı Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesi altında yürütmeye başladık. Bu çerçevede yeni bir ivme ile “Hoşgeldin Bebek”,  “BelediyemKart” gibi bazı yeni uygulamaları başlattık. Ramazan ayında Türk ve İngiliz hayırseverler ile koordineli hareket ederek, ihtiyaç sahibi insanlarımızın yanında olduk. 
Sadece bu yıl içinde 6300 adet gıda destek paketi dağıttık ve 980 haneye eşya, 112 çocuğumuza bayram kıyafeti yardımında, evleri yanan 17 aileye beyaz eşya desteğinde bulunduk. 40 aileye odun sobası, 980 ailemize 4900 çuval odun desteği sağladık.
Göreve geldiğimiz zamandan bugüne dek toplam 11.000 öğrencimize eğitime ve öğretime yönelik sosyal destek verdik. Binlerce adet eğitim seti dağıttık. Binlerce öğrencimizin deneme sınavına girmesini sağladık. 240 çocuğumuza 500'er TL’lik kırtasiye desteği verdik. 160 çocuğumuza 500'er TL’lik okul kıyafet desteği sağladık. 2022 yılında, ilçemizde bulunan fakültelerde öğrenim gören 140 öğrenciye yaklaşık 200.000 TL tutarında eşya yardımı yaptık. 
Hatta Şırnak’ta 40 ilkokul 1. sınıf öğrencisine toplam 24.000 TL’lık kıyafet gönderdik.  
Okullarda kullanılması için 3000 dezenfektan spreyi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim ettik. 7000 adet dezenfektanı ise halkımızın ve kamu kurumlarının kullanımına sunduk. 
İmzaladığımız Gıda Bankası protokolü çerçevesinde, 1.5 Milyon TL değerinde gıda maddesini ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırdık. 
Ağustos ayında, Çatalarık’ta, Fethiye Likya Kadın Kooperatifi ile koordineli biçimde, günlük 100 aileye hizmet verme kapasitesi olan aşevi için ilk adımlarımızı attık ve aşure dağıtımıyla çalışmaya başladık. Önümüzdeki günlerde aşevinin tam kapasite çalışmaya başlamasıyla, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, öğrencilere ve özellikle yalnız yaşayan yaşlı büyüklerimize sıcak yemek dağıtımına başlayacağız.  
Hem yerel esnafımıza, hem de dar gelirli insanlarımıza destek olabilmek için “BelediyemKart” uygulaması başlattık. Sadece Fethiye'deki yerel esnaflarımızda geçerli olacak bu kart ile halkımızın ekonomik sıkıntılarına bir nebze olsun merhem olmak istiyoruz. Dağıttığımız gıda paketlerinde bazen vatandaşlarımızın istemediği ya da onların ihtiyaçlarını karşılamayan ürünler olabiliyor. BelediyemKart ile yurttaşlarımız kendi alışverişlerini kendileri yapabilecekler. 
Temmuz ayında başlattığımız “Hoşgeldin Bebek” uygulaması kapsamında ise bu sene 450’den fazla aileye “yeni doğan seti” dağıtarak, ailelerin mutluluğuna ortak olduk.
Sosyal destek çalışmalarımız kapsamında, 12 vatandaşımıza akülü sandalye yardımında bulunduk. Trafikteki motorsikletli sürücülere destek amacıyla, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile müştereken 500 adet reflektif yelek dağıttık. 
Özellikle yaşlı ve yalnız vatandaşlarımız için “evde bakım ve temizlik hizmetleri” ekibi kurduk. Başvuru sahiplerinin incelemelerini tamamladıktan sonra, ilk olarak evde berber & kuaför hizmeti vererek sistemi işletmeye başlıyoruz. 
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hibe olarak bir adet otobüs aldık. Bu otobüste gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, mahallelerimizde gezici olarak farklı hizmetlerde kullanacağız.

EKONOMİK GERÇEKLER
Başkan Alim Karaca Fethiye Belediyesinin 2022 yılındaki çalışmalarını değerlendirirken ekonomik verilere ilişkin olarak ise şunları kaydetti: 
2022 yılı ülke genelinde ekonomik zorluklarla ve çalkantılarla geçti. Bu yaşıma kadar gördüğüm en ağır ekonomik sıkıntıları yaşıyoruz. Tüm girdi maliyetlerimiz, birkaç kat arttı. Maalesef, birlikte çalıştığımız bazı iş ortaklarımızdan, hizmet aldığımız firmalardan da bu ekonomik krize dayanamayanlar oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, mali disiplinden taviz vermeden, kendi özkaynaklarımızı dengeli ve verimli kullanarak hizmetlerimizi sürdürdük. 
Fethiye Belediyesini 2019 yılında yaklaşık 43 milyon TL borçla devralmıştık. 2019 yılında belediyenin personel gideri hemen hemen 70 milyon TL iken, enflasyondaki olağanüstü artış nedeniyle 2022 yılında bu rakam 173 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılındaki personel giderimizin ise yaklaşık 224 milyon TL olacağını hesap ediyoruz.
Bugün itibariyle, devam eden işlerle ilgili yaklaşık 16 milyon TL tutarında taahhütlerimiz var. Sosyal Güvenlik kurumlarına borcumuz bulunmuyor. Belediye kasasında nakit olarak yaklaşık 82 milyon TL var. Öte yandan, bir kısmını pandemi nedeniyle ertelediğimiz, bir kısmını yeni planladığımız,  2023 yılı için toplam 455 milyon liralık yatırım projelerimiz var. 

İMAR ÇALIŞMALARI 
Ülkemizin batı ve güney sahil şeridi son yıllarda giderek artan biçimde özellikle metropol hayatını terk eden yurttaşlarımız tarafından yoğun biçimde tercih ediliyor ve bu durum zaten pekçok probleme yol açıyordu. 
2022 yılında Ukrayna - Rus savaşından sonra ise bu iç göçe bir de savaştan kaçan Ruslar ve Ukraynalılar eklendi. Hemen hepsi para sahibi bu insanlar Antalya başta olmak üzere, sahil kentlerindeki ekonomik ve sosyal dengeleri sarstığı gibi Fethiye’de de benzer bir ortam yarattılar. Satılık ve kiralık gayrımenkul fiyatlarının anormal biçimde yükseldiğini hepimiz gözlemliyoruz. Umarım, en kısa zamanda savaş sona erer ve Ruslar ile Ukraynalılar ülkelerine dönerler. 
Yine aynı şekilde, ülkemizde ekonominin normale dönmesiyle piyasaların en kısa zamanda belirli bir istikrara kavuşmasını diliyorum. Çünkü bundan aile babası olarak özel hayatımda ben de olumsuz etkileniyorum, belediye başkanı olarak başında bulunduğum kurum da olumsuz etkileniyor.
Öte yandan, kısa bir döneme sıkışan büyük iç ve dış göçe ilaveten, imar mevzuatından kaynaklanan birtakım teknik sorunlardan ötürü kaçak yapılar sadece ilçemizin değil, tüm sahil şeridinin bir gerçeği haline gelmiş durumdadır. Sürekli çıkarılan imar afları ve birkaç ay sonra yapılacak genel seçimler öncesinde halkta oluşan yeni bir kapsamlı imar affı beklentisi de tüm Türkiye’de kaçak yapılaşmayı patlattı. 
Fethiye Belediyesi olarak, göreve başladığımızdan bugüne dek 3700’den fazla kaçak inşaata işlem yaptık. Güzel Fethiye’mizin çarpık yapılaşmaya kurban edilmemesi için gece gündüz demeden, mesai saati gözetmeksizin, kanunlara saygılı, memleketini düşünen vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda Fethiye’yi gelecek kuşaklara güzel bir şekilde bırakmak hepimizin boynunun borcudur. Fakat inanın ki, hükümetin imar affı yapacağı beklentisi nedeniyle patlayan kaçak yapılar, sadece Fethiye’nin değil, tüm sahil bandının başbelası haline geldi. 
Somut bir örnek vermek gerekirse; yerel ve ulusal kamuoyunun da yakından takip ettiği Turunçpınarı olayında iddia sahipleri tam 4 kere yürütmeyi durdurma kararı aldırdılar. Biz de Belediye olarak her defasında bu kararları iptal ettirdik ve nihayet Kasım ayında yıkımı gerçekleştirebildik. Kaçak inşaatlar ile mücadele etme ve Fethiye’yi ranta kurban vermeme yönündeki kararlığımız devam edecek.

 YATIRIMLAR & PROJELER
Birkaç kat artan maliyetlere rağmen, 2022 yılında hem kırsalda, hem de ilçe merkezinde çok önemli hizmetleri ve altyapı yatırımlarını hayata geçirdik. Fethiye’nin yıllardır ihmal edilen altyapı çalışmalarını büyük bir cesaretle sürdürdük ve bazı taraflı, artniyetli eleştirilere rağmen çok büyük mesafe aldık. 
Biz bugünü kurtarmaya yönelik değil, Fethiye’nin çağdaş bir turizm merkezi olarak önümüzdeki yıllarını kurtarmaya yönelik planlamalar içindeyiz. Altyapısı olmayan bir turizm merkezi olamaz. Herhangi bir siyasi hesabı olmayan yurttaşlarımızla konuştuğumuzda onların da bu çalışmalarımıza destek verdiklerini görmek, beni ümitlendiriyor. 
3.5 yılda altyapının çok büyük kısmını bitirdik. Akılcı yönetimle temel sorunları tespit ederek, Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde, altyapıya toplam 1 milyar 170 milyon TL yatırım yaptık. Muğla Büyükşehir Belediyesi 470 milyon TL yatırım yaptı. 450 milyon TL de biz yatırım yaptık. AYDEM firmasının 250 milyon TL’lık yatırımı ile toplamda 1 milyar 170 milyon lira yatırım yapılmış oldu.
Fethiye nüfusu son birkaç yıldır hızla arttığı için birçok mahallemiz kokudan geçilmiyordu. Büyükşehir belediyemizin katkılarıyla ilçemizde 2.5 yılda 2 arıtma, 5 terfi istasyonunu yeniledik. Özellikle merkez mahallelerdeki enerji sorununu çözdük. Biyolojik arıtma yapıldı. Koku gidericiler ile birlikte 147 milyona mal oldu. Bölgeye toplam 334 kilometre altyapı yaptık.
Çarşı merkezindeki halkevi ile Bahriye Üçok Parkı’ndaki halkevi haricinde, İnlice, Karaot ve Akmaz halk plajları, Çalış ve Kordonboyu sahil düzenlemeleri, Cumartesi pazarının üstünün kapatılması ve üzerine “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Santrali” (GES) kurulması, Göcek kapalı pazar yeri, şehir merkezindeki ana arterlerin sıcak asfalt ile kaplanması (Baha Şıkman, Ölüdeniz ve Atatürk Caddeleri ile İnönü Bulv. üzerinde), Yeşilüzümlü, Bozyer ve Faralya sosyal tesisleri, kendi asfaltımızı üretmemize olanak sağlayan asfalt emilsiyon tesisi, çeşitli muhtarlık binaları, Faralya-Kabak plaj yolu, Ortaköy – Yeşilüzümlü yolu, Göcek – Taşbaşı yolu, Karagedik mahallesi cadde ve sokakları, Yeşilüzümlü- İncirköy arası Ortakuyu caddesi, Karaçulha Adnan Menderes caddesi, Kameraman Ali Uğur caddesi kanal boyu yürüyüş yolunun yenilenmesi, Karadenizli Kemal caddesi - Katip Emin caddesi kesişimi menfez yapımı, Cezayirli Hasan Paşa caddesi T2 kanalı üzeri taşıt ve yaya köprüsü gibi hemen aklıma gelen pek çok projeyi bitirdik ya da bitirme noktasındayız. 
Belediye araç filosuna kazandırdığımız onlarca aracı, serdiğimiz kilometrelerce asfaltı ve döşediğimiz yüzbinlerce metrekare parkeyi de unutmamak gerekir.
2024 yılındaki yerel seçimlere kadar ülke ekonomisi imkan verirse, Fethiye’ye yakışan bir nikah salonu, bir gençlik merkezi, Foça’ya kapalı bir pazar yeri, Yeşilüzümlü’ye üzüm işleme merkezi Esenköy’e yeni bir pazar yeri, Çiftlik bölgesine bir halkevi, sokak hayvanları geçici bakım merkezinin restorasyonu, Kargı, Nif, Gökçeovacık, Pazaryeri, Karaağaç sosyal tesisleri gibi çeşitli projelerimiz var. 
Yeşilüzümlü üzüm işleme merkezi ile yalnız şunu belirtmek isterim. Bu yapının uygulama projeleri ile ihale dosyası hazır, 2022 yılında 2 kez ihaleye çıktık, ancak katılımcı olmaması ya da tekliflerin yaklaşık maliyetin üstünde olması nedenlerinden ihale edilemedi. 2023 yılında yeni birim fiyatlar açıklandıktan sonra tekrar ihaleye çıkacağız. 
Birkaç mahallemizde yeni park alanları yapmak, mevcut bazı parklarımızı ise yenilemek istiyoruz. Özellikle turistlerin yoğun olarak bulundukları bölgelerde dekoratif aydınlatma, havuzların elden geçirilmesi gibi bazı estetik çalışmalar yapmayı planladık. Kamusal alanlarda yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla halkımızı layık olduğu modern bir çevreye kavuşturmaya gayret ediyoruz.

KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLER 
Sene boyunca zaten ağır ekonomik koşullar nedeniyle bunalmış olan halkımızı çeşitli kültürel ve müzikal etkinlikler ile bir parça mutlu etmeye çalıştık. Çeşitli konferanslar, sempozyumlar, söyleşiler, yazar buluşmaları, Fethiye Kültür Sanat Günleri, anma programları gibi organizasyonlar ile birbirinden değerli isimleri halkımızla buluşturduk. Yaz aylarında belediyemizin sanatçılarının katılımlarıyla “Müzikli Fethiye Akşamları” etkinliklerimize halkımızın ilgisi büyük oldu.
İlgili meslek kuruluşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle koordineli lobi faaliyetlerinde bulunarak, Fethiye’yi çeşitli fuarlarda temsil ettik. 
Pandemi kısıtlamalarının ardından yeniden düzenlemeye başladığımız Yeşilüzümlü Kuzugöbeği ve Dastar Festivali, Nif Kiraz Festivali, İncirköy Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Şenliği, Kayaköy Dostluk ve Barış Festivali ile özellikle iç turizm anlamında ciddi bir hareketlenme sağladık. Bu etkinlikler üreticilerimiz açısından da çok faydalı oldu.
Binlerce kişinin katılımıyla Uluslararası Hava Oyunları’nın gerçekleştirilmesi, çocuklarımıza ücretsiz düzenlediğimiz modern okçuluk kursları bu yılın önemli spor organizasyonları oldu. 
2022 yılı başlarında, Değirmenbaşı bölgesinde Saran Group, Türkiye'nin çeşitli illerinde kullanıma sunduğu spor salonlarına bir yenisini ekledi. Saran Group'un Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan 22. spor salonu Fethiye’de belediyemizin destekleriyle açıldı.
Diğer yandan, Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifinin faaliyetlerinin bu yıl artmasından çok memnunum. 
2023 yılında da gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında Fethiye’nin sesi olmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yurtdışındaki ilk tanıtım atağımız için turizm sektörünün takipçileriyle Hollanda’ya gidiyoruz. İlçemize turist gelecek ki, esnafımız kazansın, Fethiye kazansın.

CAN DOSTLARIMIZI İHMAL ETMİYORUZ 
Hepimizin bildiği gibi, son zamanlarda Türkiye genelinde sokak hayvanları konusu ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Hayvanları seven yurttaşlarımız ile hayvanlardan korkan kişileri dengeli bir biçimde birarada yaşatmak zorundayız. Böyle bir sorumluluğumuz var.
Belediye olarak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın emrettiği biçimde, sokak hayvanlarını kısırlaştırma, aşılama, anti-paraziter uygulama ve kimliklendirme işlemleri sonrasında alındıkları yere geri bırakıyor ve düzenli kontrollerini sağlıyoruz. 
Sokak hayvanları rehabilitasyon merkezimiz için planladığımız kapsamlı değişiklikler var. Fakat burası, tahsisi Bakanlık’tan Belediye’ye yıllar boyunca resmen alınamamış bir barınaktı. Biz göreve gelmemizin hemen ardından bu idari süreci halletmeye çalışsak da, tahsis alamadığımız için hazır projemizi bir türlü hayata geçirememiştik. Orman ve Tarım Bakanlığı’ndan gerekli tahsisi ancak 2 - 3 ay önce alabildik. Dediğim gibi, barınaktaki iyileştirme çalışmalarında yaşanan gecikme bizden değil, Bakanlık’tan kaynaklandı.
Diğer taraftan, bu yıl içinde barınakta yeni veterinerler görevlendirdik. Ozon cihazı ve röntgen cihazı gibi modern aletler aldık. Artık orada sadece kısırlaştırma değil, ortopedik ameliyatlar da yapılabiliyor. 
Daha önce hayvansever yurttaşlarımızın katkılarıyla bir aracımızı hayvan ambulansına dönüştürmüştük. Şimdi de bir otobüsü gezici muayene ve müdahale aracı şeklinde dizayn ederek, hizmete soktuk. 
Göreve başladığımdan beri 6000’den fazla kedi, 3000 civarında köpek veteriner hekimlerimiz tarafından kısırlaştırıldı. Sadece 2022 yılında 1000 kadar köpek ile 1300 kadar kedinin kısırlaştırılması yapıldı.
Fakat sayıları çok az da olsa kendilerini sözde hayvansever olarak tanımlayan bazı kişilerin artniyetli söylemleri bizleri hayvanları sevmekten, onlara sahip çıkmaktan, onları daha iyi koşullara kavuşturmaktan alıkoyamayacak.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN