Anneden kızına en güzel miras: 50 yıldır dastar dokuyor
Fethiye Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan 'Dastar' Likya Kadın Kooperatifi tarafından kurulan stantlarda 50 yıldır dastar işiyle ilgilenen Münevver Durukan tarafından yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunuluyor.
- 13.08.2024 16:15
- Güncelleme: 13.08.2024 16:15
- 895
Yeşilüzümlü köyünde, el emeği göz nuru dokunan ve “Dastar” ismi verilen bez kumaş, yörenin kıymetli ürünlerinden sadece biridir. Üzümlü beldesindeki bayanların, yıllardır anneden kızına miras kalan bir dokuma türüdür ve neredeyse her evde bulunan özel el tezgâhlarında üretilir. “Düven” adı verilen Mekikli Tezgâhlarda, bez ayağı örgü tekniğiyle üzerine motif yerleştirilip dokunan “Dastar” dışında, yine bez ayağı ile kullanıldığı yere göre farklı isimler alan çeşitli dokumalarda yapılmaktadır.
Köy kadınlarımızın özellikle başlarını örtmek için dokudukları bu kumaş, zamanla kullanım yelpazesini genişletmiş, masa örtüsü, şal, bandana, bluz, elbise ve hatta gelinlik gibi farklı alanlarda kendini göstermeye başlamıştır.
Fethiye Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanmıştır.
ANNEMDEN ÖĞRENDİM, 50 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM
Münevver Durukan, “Ben Yeşilüzümlü köyündenim. 50 yıldır dastar işi ile uğraşıyorum. Annemden öğrendim. Yabancı turistler, yöresel olunca ilgi duyuyor ve alıyorlar. Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Hanım da dastara önem veriyor, yardımcı oluyor. Hem kooperatifte hem de buralarda. Benim kızımda orada dokuma bölümünde çalışıyor.
İplikler Denizli’ den balya halinde geliyor. Önce haşıllanıyor ardından sardıktan sonra çizgisini yapıyoruz. En son tarağa geçirip tezgâha alıp dokuyoruz. Diğer ürünlerden farkı; pamuk olması, sağlıklı olması, el dokuması olmasıdır.” dedi.