Fethiye'de bir tezgah, bin bir emek:Tezgahın ardındaki görünmeyen mücadele
Fethiye Salı Pazarı'nda tezgah açan Karaçulhalı üretici Mehmet Kıvrak, sel ve don olaylarının ardından pazara az ürünle geldiklerini belirterek, artan maliyetler ve verilen emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Fethiye Salı Pazarı’nda kendi ürettiği ürünleri satan Karaçulha Mahallesi’nden çiftçi Mehmet Kıvrak, üreticinin yaşadığı zorlukları anlattı. Pazardaki yoğunluğun ne çok fazla ne de az olduğunu ifade eden Kıvrak, son haftalarda yaşanan sel ve don olaylarının tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Doğal afetler nedeniyle birçok çiftçinin ürün kaybı yaşadığını belirten Kıvrak, “Geçen haftalarda yaşanan sel ve don olaylarından sonra çiftçinin ürettiği ürünlerin çoğu zarar gördü. Bu yüzden pazarlara az ürünle geliyoruz. Eksik ürünleri telafi edemedik. Fiyatlar da bu nedenle vatandaşa biraz yüksek geliyor” dedi.
Seracılığın maliyetine de dikkat çeken Kıvrak, “Bir dönüm seranın sadece naylonu ve fidesi yaklaşık 70 bin TL’ye mal oluyor. Bunun yanında işçilik, gübre, ilaç gibi giderler var. Sadece fide almakla iş bitmiyor; üretim sürecinde alınması gereken birçok ürün ve yapılması gereken uygulama var” ifadelerini kullandı.
Kendi bölgelerinde selin etkili olmadığını ancak don riskine karşı uykusuz geceler geçirdiklerini söyleyen Kıvrak, “Sobalar yaktık, nöbet tuttuk. Bu şekilde zarar görmedik ama yaptığımız işin maliyeti kadar verdiğimiz emek de çok fazla. Maalesef bunun karşılığını alamıyoruz” diye konuştu.
Hem üreticinin hem de vatandaşın zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Kıvrak, “Vatandaşımıza bu işin ne kadar zor, emek isteyen ve masraflı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Onlar da ekonomik krizde haklı ama bizim işimiz de maddi ve manevi olarak gerçekten çok zor” dedi.
