Gözler domatesin girdi maliyetlerinde

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, domatesin 80-90 lira bandında seyretmesinin üreticiyi sevindirdiğini belirtirken, girdi maliyetlerindeki yüksekliğe dikkat çekerek destek çağrısında bulundu.

www.gercekfethiye.com muhabiri Pınar Bayraktar'ın haberine göre Fethiye’de yaz sezonunun etkisiyle birlikte tarımsal üretimde piyasa hareketliliği devam ediyor. Özellikle domates üretiminde yaşanan fiyat dengesi, üreticinin yüzünü güldürdü. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, son günlerde üretici çiftçilerin domates fiyatlarından memnun olduğunu belirterek, bazı ürün gruplarında ise düşüş yaşandığını ifade etti.

Karayiğit açıklamasında, “Bugünlerde domates üreticilerimiz fiyatlardan memnun. Mevsimsel normal şartlara baktığımızda patlıcan ve kabakta bir miktar fiyat düşüşü yaşandı. Ancak domates fiyatları 80–90 lira bandında seyretmekte. Çiftçilerimiz bu konuda memnun” dedi.

Üretim maliyetlerine de dikkat çeken Karayiğit, özellikle girdi fiyatlarının çiftçiyi zorladığını vurguladı. İlaç, gübre ve mazot gibi temel üretim kalemlerindeki artışın üreticiyi etkilediğini ifade eden Karayiğit, devlet desteğinin önemine değindi.

Karayiğit, “Devletimizden beklentimiz, çiftçilerimizin girdi maliyetlerinde biraz daha destek olunmasıdır. İlaç, gübre ve mazot fiyatları oldukça yüksek ve sürekli hareketli. Bu kalemlerde KDV ve ÖTV’nin sıfırlanması gibi bir düzenleme yapılırsa üreticimize ciddi bir katkı sağlanmış olur” diyerek, bu tür desteklerin tarımsal üretimi daha da güçlendireceğini söyledi.

Genel tabloyu değerlendiren Karayiğit, mevcut fiyat seviyelerinin üreticiyi kısmen memnun ettiğini belirterek, “Bu fiyatların böyle devam etmesi hem bizleri hem de çiftçilerimizi memnun ediyor” ifadelerini kullandı.